Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)

Store planteetere som introduseres til nye områder er i stand til å modifisere abundansen og sammensetting av vegetasjonen, spesielt i områder uten predatorer. I dette studiet undersøkte jeg endringer i vegetasjonen i tre nærliggende områder som representerer en gradient i akkumulert beitetrykk. Gra...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rønning, Marit Hegseth
Other Authors: Sæther, Bernt-Erik, Hansen, Brage Bremset, Pedersen, Åshild Onik, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for biologi
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Institutt for biologi 2014
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/245482
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/245482
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/245482 2023-05-15T18:04:16+02:00 Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus) Spatiotemporal Changes in Vegetation following Range Expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus) Rønning, Marit Hegseth Sæther, Bernt-Erik Hansen, Brage Bremset Pedersen, Åshild Onik Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for biologi 2014 http://hdl.handle.net/11250/245482 nob nob Institutt for biologi 733670 ntnudaim:8691 http://hdl.handle.net/11250/245482 50 Master thesis 2014 ftntnutrondheimi 2019-09-17T06:49:10Z Store planteetere som introduseres til nye områder er i stand til å modifisere abundansen og sammensetting av vegetasjonen, spesielt i områder uten predatorer. I dette studiet undersøkte jeg endringer i vegetasjonen i tre nærliggende områder som representerer en gradient i akkumulert beitetrykk. Gradienten er en følge av forskjellige år med re-etableringer (1978, 1994, 1996) av den ville svalbardreinen (Rangifer tarundus platyrhynchus), som ikke har noen naturlige predatorer. For å undersøke forandringer i viktige artsgrupper og arter repeterte jeg vegetasjonsanalyser fra 2000 og 2005 sommeren 2013. I området med lengst beitehistorie og irrupsjonsdynamikk var lav generelt helt nedbeitet gjennom 2000 - 2013, mens det var en sterkt nedgang i plantegruppen i de to andre områdene. Dette viser en overgang fra lav-rik til lav-fattig vegetasjon som en følge av re-etableringer av reinsdyr og en økning i akkumulert beitetrykk. Mosedekket viste også en minking og det var ingen tydelig overgang fra lav-dominerende til mose-dominerende vegetasjon. Det var imidlertid en økning i graminoider i de mer senere etablerte områdene i løpet av 2000 2013, som tyder på en overgang fra vegetasjon dominerende av lav til en mer graminoid-dominerende vegetasjon. Dette stemmer med alternative stable states hypotesen som tilsier at forandringer i tettheten av planteetere kan medføre vegetasjonsoverganger i økosystem på tundraen. Studiet støtter dermed antakelsen om at reinsdyr kan ha en betydelig innvirkning på vegetasjonen gjennom beiting og nedtråkking. Dette er i samsvar med exploitation ecosystem hypotesen som antar at planteetere styrer vegetasjon gjennom en top down - kontroll. Master Thesis Rangifer tarandus Rangifer tarandus platyrhynchus Reinsdyr Svalbard svalbard reindeer NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology) Svalbard
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language Norwegian Bokmål
description Store planteetere som introduseres til nye områder er i stand til å modifisere abundansen og sammensetting av vegetasjonen, spesielt i områder uten predatorer. I dette studiet undersøkte jeg endringer i vegetasjonen i tre nærliggende områder som representerer en gradient i akkumulert beitetrykk. Gradienten er en følge av forskjellige år med re-etableringer (1978, 1994, 1996) av den ville svalbardreinen (Rangifer tarundus platyrhynchus), som ikke har noen naturlige predatorer. For å undersøke forandringer i viktige artsgrupper og arter repeterte jeg vegetasjonsanalyser fra 2000 og 2005 sommeren 2013. I området med lengst beitehistorie og irrupsjonsdynamikk var lav generelt helt nedbeitet gjennom 2000 - 2013, mens det var en sterkt nedgang i plantegruppen i de to andre områdene. Dette viser en overgang fra lav-rik til lav-fattig vegetasjon som en følge av re-etableringer av reinsdyr og en økning i akkumulert beitetrykk. Mosedekket viste også en minking og det var ingen tydelig overgang fra lav-dominerende til mose-dominerende vegetasjon. Det var imidlertid en økning i graminoider i de mer senere etablerte områdene i løpet av 2000 2013, som tyder på en overgang fra vegetasjon dominerende av lav til en mer graminoid-dominerende vegetasjon. Dette stemmer med alternative stable states hypotesen som tilsier at forandringer i tettheten av planteetere kan medføre vegetasjonsoverganger i økosystem på tundraen. Studiet støtter dermed antakelsen om at reinsdyr kan ha en betydelig innvirkning på vegetasjonen gjennom beiting og nedtråkking. Dette er i samsvar med exploitation ecosystem hypotesen som antar at planteetere styrer vegetasjon gjennom en top down - kontroll.
author2 Sæther, Bernt-Erik
Hansen, Brage Bremset
Pedersen, Åshild Onik
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for biologi
format Master Thesis
author Rønning, Marit Hegseth
spellingShingle Rønning, Marit Hegseth
Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
author_facet Rønning, Marit Hegseth
author_sort Rønning, Marit Hegseth
title Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
title_short Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
title_full Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
title_fullStr Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
title_full_unstemmed Spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus)
title_sort spatiotemporal changes in vegetation following range expansion in svalbard reindeer (rangifer tarandus platyrhynchus)
publisher Institutt for biologi
publishDate 2014
url http://hdl.handle.net/11250/245482
geographic Svalbard
geographic_facet Svalbard
genre Rangifer tarandus
Rangifer tarandus platyrhynchus
Reinsdyr
Svalbard
svalbard reindeer
genre_facet Rangifer tarandus
Rangifer tarandus platyrhynchus
Reinsdyr
Svalbard
svalbard reindeer
op_source 50
op_relation 733670
ntnudaim:8691
http://hdl.handle.net/11250/245482
_version_ 1766175593757409280