Lokal forvaltningsmodell i praksis : en studie av verneområdeforvaltningen på Vega etter overgangen til lokal forvaltningsmodell - Jørgensen, Yngvild Hjellestad (NTNU, 2014)
I 2010 startet etableringen av en ny modell for verneområder. Den nye ordningen kalles lokal forvaltningsmodell og innebærer at politiske representanter fra involverte kommuner og fylkeskommuner sitter i et lokalt verneområdestyre som er forvaltningsmyndighet for verneområder innenfor sine grenser. Denne oppgaven er en studie av hvordan forvaltningsmodellen fungerer i praksis på Vega i Nordland. Det ble opprettet et lokalt verneområdestyre for verneområdene i Vega i mars 2011 og det nåværende styret ble konstituert 12.mars 2012. Denne oppgaven baserer seg på semistrukturerte intervju med medlemmene i verneområdestyret, verneområdeforvalter, daglig leder i Stiftelsen Vegaøyan verdensarv, miljøvernsjef i Vega kommune og representanter for grunneiere og reiseliv. De ble spurt om deres meninger om og erfaringer med lokal forvaltningsmodell og lokal deltagelse. I analysen benyttes teori om deltagelse og co-management, samt teori om nettverk og sosial kapital. Teorien brukes til å vurdere interessehavernes deltagelse og om forvaltningen på Vega kan forstås som co-management. Verdensarvstatusens påvirkning på forvaltningen vurderes også. Studien viser at deltagelsen fra lokale interessehavere har økt. Prosessen med å lage forvaltningsplan involverte interessehaverne og tok til en viss grad i bruk lokal kunnskap. Men deltagelsen er også preget av at et rådgivende utvalg ikke er helt i funksjon. Styret opplever til en viss grad at de kan tilpasse avgjørelser til lokale forhold. Myndighet er fordelt mellom nasjonalt, regionalt og lokalt nivå, og det er kommunikasjon mellom de ulike nivåene. Lokal forvaltningsmodell får altså i praksis på Vega visse elementer av co-management. Men fordi prinsippene for forvaltningen settes nasjonalt og fordi private aktører har såpass liten mulighet for påvirkning, så kan det ikke hevdes at forvaltningen på Vega er co-management i tråd med teorien som brukes i denne oppgaven. Lokal forvaltningsmodell kan på Vega sies å ha ført til en mer effektiv forvaltning. Verdensarvstatusen har ført ...