Todimensjonal numerisk modellering av strømning i elver og renne - Bjerkeli, Magnus Mikkelsen (NTNU, 2016)
Med siste versjon av Hec-ras er det mulig å beregne todimensjonal vannstrømning i programmet. For å finne ut hvor godt programmet klarer å beregne todimensjonal vannstrømning er det gjort to laboratoriet forsøk, og resultatene fra disse er sammenliknet med de beregnede resultatene fra programmet. Det er også av interesse å finne ut hvordan programmet måler seg opp mot andre to-dimensjonale programmer for beregning av vannstrømning. Hec-ras er derfor blitt testet i samme forsøk som programmet Riverflow 2D ble testet i prosjektoppgaven til Magnus Bjerkeli (Bjerkeli, 2015). Forsøket ble gjennomført i en renne med enkel geometri hvor det ble målt vannhastigheter og vannstand i området rundt en innsnevring i renna. Renna er så blitt modellert i Hec-ras og sammenliknet med resultatene fra modelleringen i Riverflow. For å finne ut hvordan Hec-ras håndterer en mer variert strømningssituasjon er det også gjort et forsøk i en fysisk modell av Eggafossen. Her er det målt vannhastigheter i tverrsnitt og vannstander i lengdeprofiler. For å teste Hec-ras ble det gjort målinger for både høy og lav vannføring i den fysiske modellen som gir to vidt forskjellige strømningsforhold. Det ble så laget en Hec-ras modell fra terreng-filen som ble brukt til å lage den fysiske modellen. Modellen ble testet for hver vannføring. Det ble også gjennomført en test av påvirkningen av de viktigste input parameterne som en bruker av programmet kan velge når man setter opp en Hec-ras modell. Hensikten med dette var å teste hvor sensitiv de forskjellige parameterne er i forhold til resultatene man får i programmet. Resultatene fra det første forsøket viste at både Hec-ras og Riverflow ga akseptable resultater for både vannhøyder og vannhastigheter, men at det var Riverflow som hadde de mest nøyaktige resultatene sammenliknet med verdiene som ble målt i det fysiske forsøket. Hastighetene beregnet i Hec-ras var litt høye i forhold til målte verdier og vannhøydene klarte ikke å vise lokale endringer i vannstandene like godt som Riverflow. ...