Mohalsen-I, Vega : en arkeologisk og geologisk analyse av råstoffvariasjon og landskapsbruk i tidligmesolitikum - Spjelkavik, Skule Olaus Svendsen (NTNU, 2016)
Mohalsen-I er en av få kjente preboreale lokaliteter på Helgelandskysten. Gjennom undersøkelser i 1974, 2012 og 2013 ble det funnet totalt 7025 gjenstander. Flint er det dominerende råmaterialet, men det ble også funnet flere gjenstander av kvarts, kvartsitt, chert og andre bergarter. Flere diagnostiske funn – som eneggete spisser, skrapere, stikler, flekkekniver, retusjerte flekker og ensidige kjerner – ble funnet. Lokaliteten er C14-datert til 10 700 – 10 500 cal. BP. Denne oppgaven forsøker å se på den landskapsmessige konteksten lokaliteten ligger i. Variasjon i råmateriale vil bli knyttet til landskapslæringsprosesser i en pionérkontekst. Chert og kvartsprøver fra materialet, kjente chertbrudd og kvartskrystallforekomster i Sør-, Midt- og Nord-Norge vil bli analysert med optisk mikroskopi, LA-ICP-MS, XRF og SEM-CL. Resultatene vil bli benyttet til å forsøke å påvise proveniensområder, og for å undersøke den strukturelle sammensetningen av råmaterialene. Kjernematerialet fra Mohalsen-I vil bli sammenlignet med kjerner fra den preboreale lokaliteten «Lokalitet 48», fra Ormen Langeprosjektet i Møre og Romsdal. En analyse av flekkematerialet fra Mohalsen-I vil bli benyttet for å se på mulig differensiert bruk av ulike flintkvaliteter og andre littiske råmaterialer. Etter analysen var det klart at de fleste råstoffene fra Mohalsen-I var lokale for Vega. Dette innebærer at de kan ha blitt funnet nær lokaliteten. Strandsonen har blitt identifisert som en mulig hovedkilde for anskaffelse av råmaterialer. Chert og kvartskrystaller har mest sannsynlig ikke kommet fra Vega, og var dermed av ikke-lokal opprinnelse. Gjenstandsanalysen viste at det var en variasjon i reduksjonsgraden mellom ulike råmaterialer, noe som ble tatt til inntekt for preferanser i valg av råmaterial. Størrelsen på kjernene fra Lokalitet 48 og Mohalsen-I varierte, noe som har blitt knyttet til en variert tilgjengelighet på råstoff i de forskjellige områdene. Ved å sammenligne resultatene av analysen med konseptene omkring landskapslæring utviklet ...