Romlig mineralogisk og geofysisk karakterisering av Nabberen nefelinsyenittforekomst - Med utgangspunkt i definerte geokjemiske domener og med fokus på forekomsten av magnetitt - Lorentzen, Andreas P (NTNU, 2016)
Sommeren 2015 ble det gjort undersøkelser i gruven til Sibelco Nordic AS. Nabbaren Nefelinsyenitt, som blir undersøkt i oppgaven, er lokalisert på sør-siden av Stjernøya, nord-vest for Alta. Bedriften har delt forekomsten inn i geokjemiske domener. Dagens produksjonsstyring baserer seg på disse domenene. For produksjonsstyringen, kan tilstedeværelsen av magnetitt være en utfordring. Det ble derfor foretatt en del mineralogiske, petrologiske og prosessmineralogiske undersøkelser med fokus på magnetitt sin opptreden og magnetisk respons. Resultatene viser at det er liten korrelasjon mellom magnetisk susceptibilitet og produsjonsstyringsparametrene. Magnetisk susceptibilitet kan potensielt gi ny informasjon, som supplerer de geokjemiske undersøkelsene som gjennomføres i dag. Det burde, uten store problemer og kostnader, være mulig implementere magnetisk susceptibilitet i dagens standardundersøkelser laboratoriet. En del av arbeidet som er gjennomført, medførte bruk av nye prosedyrer for måling av susceptibilitet, samt utvikling av rutiner for bildeanalyse. Noe av metodesettet kan være relevant for bedriften å vurdere, mens annet er trolig for ressurskrevende i forhold til resultatene.