Bruk av AMS-data i forbindelse med nettplanlegging i distribusjonsnettet - Ørnes, Aksel (NTNU, 2014)
Denne rapporten ser nærmere på bruk av AMS-data i forbindelse med nettplanlegging i det høyspente distribusjonsnettet. Innføringen av AMS vil gjøre nye planleggingsverktøy tilgjengelig for nettselskapene dersom AMS-dataene anvendes på en god måte. Målet med rapporten er å undersøke og demonstrere hvordan AMS-data kan benyttes i forhold til planleggingsoppgaver i distribusjonsnettet. Potensielle bruksområder for lastprofiler basert på AMS-data foreslås og diskuteres. Temperatursegmenterte lastprofiler basert på historiske AMS-data kan benyttes for å modellere effektbehovet til en nettstasjon ved forskjellige temperaturer. I dagens system benyttes ofte Velanders metode der årlig energiforbruk konverteres til maksimalt effektbehov. Denne metoden tar ikke hensyn til at maksimal effekt inntreffer på forskjellige tidspunkt i de forskjellige kundegruppene. Dette fører ofte til at det beregnes en for høy maksimal effekt for nettstasjoner. Bruk av lastprofiler basert på AMS-data vil bedre nøyaktigheten til nettberegninger betraktelig og dermed gjøre både den kort- og langsiktige nettplanleggingen mer nøyaktig. Dette vil gi et bedre beslutningsgrunnlag ved planlegging av investeringer og reinvesteringer i distribusjonsnettet. Data fra AMS-målerne i Smart Energi Hvaler ble benyttet til å utvikle modeller av nettstasjoner der kundemassen består av kunder fra sluttbrukergruppene <> og <>. Disse modellene kan benyttes i nettselskapets langsiktige planlegging for å sette opp scenarier for den fremtidige lastutviklingen. Modellene som ble utviklet ble testet på flere transformatorkretser i Hvaler kommune for å fastslå nøyaktigheten. Det viste seg at forholdet mellom antall kunder i sluttbrukergruppen <> og <> bør ligge i området 1/2-2/3 for å gi et godt estimat av nettstasjonens maksimale effektbehov. Inngangsparameterne til modellen er antall kunder i hver sluttbrukergruppe og vektet temperatur. Den laveste vektede temperaturen i området vil gi det høyeste effektbehovet. AMS-data fra transformatorstasjonen som forsyner distribusjonsnettet kan benyttes til å kalibrere lastflytanalyser i nettselskapets nettinformasjonssystem (NIS). Denne metoden demonstreres i flere lastflytanalyser. Bruk av AMS-data for å kalibrere lastflyten fører til en bedre nøyaktighet i beregningene, men tar ikke hensyn til fordelingen av last innad i radialen. For en ytterligere forbedring i nøyaktigheten, kan lastprofiler basert på AMS-data for hver enkelt nettstasjon i radialen benyttes. En metode for å generere disse lastprofilene foreslås. Tilslutt blir bruk av AMS-data i forbindelse med nettplanlegging i distribusjonsnettet demonstrert på en nettplanleggingscase gitt av nettselskapet Nordlandsnett AS. Den utviklede modellen ble benyttet for å simulere et mulig fremtidig maksimalt effektbehov i en radial i Gildeskål kommune. Antall kunder som skulle modelleres ble estimert ut fra kommunens arealplan. Bruken av AMS-data for kalibrering av lastflytberegninger og dermed øke nøyaktigheten til disse blir også demonstrert. Rapporten viser at data fra de nye AMS-målerne vil kunne være et verdifullt verktøy for nettselskapene dersom de benyttes på en god måte.