Nettverksplanlegging i fiskeindustrien - Bjørvik, Martin Eie (NTNU, 2015)
Fiskeprosesseringsanlegg er i en helt spesiell posisjon som gjør planleggingen deres særdeles utfordrende. Utfordringen til disse anleggene er at anleggene er plassert midt mellom to store kilder til usikkerhet. Disse usikkerhetskildene er variasjon i råstofftilførselen, ved at det er stor variasjon i kvalitet og kvantitet på råstoffet, og variasjon i markedsetterspørsel. Variasjon i markedsetterspørsel er vanlig blant andre vareproduserende industrier, men å også ha variasjon i råstofftilførselen bidrar til at produksjonsplanleggingen blir ekstra utfordrende. På grunn av disse variasjonene er man i den langsiktige produksjonsplanleggingen avhengig av å ha fleksible planer som kan tilpasses. De store variasjonene har bidratt til fiskeprosesseringsindustriens dårlige økonomiske resultater, som har foregått over lenger tid. Det er ønskelig å øke konkurransedyktigheten til denne industrien ved å utforske muligheter til å forbedre planleggingen. Bedre produksjonsplanlegging kan bidra til bedre håndtering av variasjonen, og en mer effektiv og lønnsom drift. For å bedre produksjonsplanleggingen har oppgaven stilt følgende forskningspørsmål: 1. Hva kjennetegner dagens planlegging ved norske fiskeprosesseringsanlegg? 2. Hvordan kan nettverksplanlegging bidra til å forbedre planleggingen på tvers av anlegg? For å svare på disse spørsmålene er oppgaven basert på ett litteraturstudie og en casestudie. Litteraturstudiet består en empirisk del, for å beskrive hvitfisksektoren, og en teoretisk del, for å beskrive produksjonsnettverk, produksjonsplanlegging og områder som er påvirket eller som påvirker disse områdene. Casestudiet er utført i samarbeid med Qualifish-prosjektet og omhandler prosesseringsbedriften Norway Seafoods. Litteraturstudiet og casestudiet ble knyttet sammen for å generalisere og svare på forskningsspørsmål nummer to. Gjennom litteraturstudiet ble det oppdaget at mye forskning er viet suksessfaktorer i hvitfisksektoren, men at lite forskning er utført relatert til nettverksplanlegging for prosessering av hvitfisk. Det var derfor nødvendig å bruke teori om produksjonsnettverk sammen med empiri om hvitfisksektoren, for å koble disse to fagområdene sammen. Dette avdekket utfordringer i designet og driften av produksjonsnettverk, samtidig som fordeler slik som økt fleksibilitet ble avdekket. Norway Seafoods er en prosesseringsbedrift for hvitfisk som har totalt ni prosesseringsanlegg langs kysten i Nord-Norge. I produksjonsplanleggingen av disse anleggene benytter Norway Seafoods seg av en sentralisert produksjonsplanlegging- og styringsgruppe. Denne grupper delegerer produksjonsordre ut til anleggene i nettverket, og følger opp disse ordrene for å sikre at nettverket yter best mulig. Denne gruppen foretar avgjørelsene sine ved hjelp av hyppige telefonsamtaler til de de ulike enhetene og en felles database. Casestudiet avdekket at den sentraliserte styringen var preget av manuell databehandling og planlegging. Det ble også avdekket at de ulike spesialiseringene og størrelsene for anleggene bidrar til en utfordrende koordinering av produksjonen. Det første forskningsspørsmålet ble besvart ved å generalisere informasjonen fra casestudiet og empirien fra litteraturstudiet. Denne informasjonen viste at planleggingen for norske prosesseringsanlegg er kjennetegnet ved: - Produksjonsplaner som ofte må endres - Mye styring av produksjonen i kortsiktig planlegging - Ulik planlegging for ferske og fryste produkter - Lite bruk av avanserte informasjonssystemer Det andre forskningsspørsmålet ble besvart ved å ta utgangspunkt i kjennetegnene ved produksjonsplanlegging for fiskeprosesseringsanlegg. Det ble deretter brukt teori til å finne hvordan nettverksplanlegging kan forbedre produksjonsplanleggingen. Forbedringen ble som følgende: - Økt fleksibilitet for å håndtere variasjon - Utnyttelse av ulik spesialisering for anleggene, samtidig som det kan oppnås stordriftsfordeler - Muliggjør spredning av kunnskap fra spesialiserte anlegg til andre anlegg for økt effektivitet i produksjonsprosessene - Mulighet for å utnytte nettverkets styrker til å oppveie for enkelt anleggs svakheter Svarene fra denne oppgaven kan bidra til å øke forståelsen om fordelene ved bruk av nettverksplanlegging for fiskeprosesseringsanlegg. En implementering av nettverksplanlegging kan bidra til å styrke bransjens håndtering av variasjoner og til å øke konkurransedyktigheten til hvitfisksektoren.