Utvikling av arbeidsbekledning for kalde forhold - Fannemel, Rasmus (NTNU, 2015)
Bakgrunn På leting etter nye ressurser beveger oljeindustrien seg stadig lenger nordover. Anslag viser at 13% av verdens uoppdagede petroleumsressurser ligger i arktiske strøk. For å operere i stadig tøffere forhold stilles nye krav til bekledning og sikkerhet for arbeiderne. Masteroppgaven er utført i samarbeid med SINTEF Teknologi og samfunn i forbindelse med prosjektet "Arctic Protection" med det overordnede målet forbedret totalbeskyttelse for petroleumsarbeidere i arktiske strøk. Mål Denne oppgaven har som mål å utvikle nye løsninger til bekledning som tilfredsstiller brukernes behov, og kan gjøre arbeidet på en arktisk installasjon tryggere, mer komfortabelt og følgelig mer effektivt. Metode For å løse problemet er designmetodikk brukt gjennomgående. Innledningsvis er det blant annet utført kartlegging av situasjon, miljø, brukssituasjon og brukere. Med denne innsikten ble problemet fokusert i en designbrief, og relevant teknologi, materialer og eksisterende produkter ble undersøkt for å få et godt bilde av mulige løsninger. Siste fase, produktutvikling, har foregått i to deler. Én del i samarbeid med ekstern produsent, og én del der jeg har jobbet selvstendig. Dette gav meg muligheten til å lære om hele prosessen, i tillegg til å få et innblikk i profesjonell tekstilindustri. Resultat Gjennom intervjuer med brukere ble jeg gjort oppmerksom på problemer med varierende arbeidsbelastning og begrensede muligheter for regulering av bekledningen. Dette i kombinasjon med helheten i prosjektet hos SINTEF gjorde at jeg fokuserte oppgaven min rundt utvikling av mellomlagsbekledning. Bekledningen kombinerer nye og tradisjonelle materialer for å forbedre funksjonaliteten og utfordre eksisterende tankegang, samtidig som sikkerhetskravene og muligheten for produksjon med eksisterende fasiliteter er ivaretatt. Resultatet av oppgaven er en ny type jakke produsert hos Devold, i tillegg til egenprodusert bukse, som totalt utgjør en helhetlig mellomlagsbekledning.