Etterprøving av løsninger for energiforsyning og inneklima i utvalgte forbildeprosjekter - Kvitnes, Morten Olsen (NTNU, 2015)
I denne masteroppgaven har 6 ulike bygninger blitt presentert og analysert ved ulike modeller i energi- og klimasimuleringsverktøyet IDA-ICE. Formålet med oppgaven er å belyse ulike sider ved energieffektivisering i bygninger, både gevinster og eventuelle utfordringer. Analysen er med på å lage grunnlaget for presentasjoner av forbildeprosjektene i fagboken og på de tilknyttede web-sidene hos Enova. Hoveddelen av oppgaven gikk ut på analysere de ulike bygningene ved å endre parametere karakteristiske for den spesifikke tekniske løsningen i simuleringsverktøyet. Det ble her forsøkt å representere ulike løsninger så godt som mulig, uten å analysere det samme for flere bygninger. For rehabiliteringen av boligblokken i Myhrerenga borettslag utenfor Oslo ble det valgt å fokusere analysen rundt bygningskroppen ved å simulere modeller med høyere U-verdier for vegger, tak, vinduer og dører, i tillegg til høyere kuldebroverdi og lekkasjetall. Dette resulterte blant annet i høyere varmetap gjennom bygningskroppen, som førte til høyere energi- og effektbehov. Endringen resulterte også i en økning av oppvarmingssesongen. I tillegg ble det valgt å se på innvirkningen for energibehovet ved en økning i kravet til innetemperatur. For boligblokken i Miljøbyen Granåsen i Trondheim ble det valgt å fokusere analysen rundt påvirkningen av uteklimaet. Her viste modeller både for mildere og kaldere klima, representert ved Stavanger og Kiruna i Sverige, hvordan energibehovet til romoppvarming og oppvarming av ventilasjonsluft påvirkes. En markant økning i energibehovet ble vist for kaldere klima. På grunn av lave varmetap i bygninger med høy varmemotstand i vegger, vinduer og tak ble det for Vålandshaugen barnehage valgt å se på radiatorplassering, effektbehov og driftstid. Spesielt ble inneklimaet analysert ved sentralt plasserte radiatorer. Resultatene viste at tilfredstillende innetemperatur ikke ble opprettholdt for hele året med den antatte radiatorplasseringen. For UNN Tromsø ble det valgt å analysere påvirkningen av ...