Kommunenes planer for øyeblikkelig hjelp døgntilbud: status per 2012/2013 - Skinner, Marianne Sundlisæter (2014)
I denne rapporten presenteres resultater fra en delstudie om øyeblikkelig hjelp døgntilbud som inngår i prosjektet «Prosessevaluering av Samhandlingsreformen: Statlige virkemidler, kommunale innovasjoner». Det bygger på funn fra en undersøkelse av søknadene om tilskudd til etablering av kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud fra Helsedirektoratet i 2012 og 2013. 242 kommuner har søkt om etableringstilskudd til øyeblikkelig hjelp døgntilbud per i dag, fordelt på 101 tilbud/enheter. De fleste kommunene, om lag tre fjerdedeler av alle som har søkt, går sammen om etablering av ø-hjelpstilbudet. Interkommunalt samarbeid er mest utbredt blant kommunene på sørøstlandet og minst utbredt i nord-norske kommuner, men også i Nord- Norge samarbeider om lag halvparten med andre kommuner om ø-hjelpstilbudet. Blant kommuner som har eksisterende interkommunalt samarbeid om legevaktstjenester er det vanligst å velge interkommunalt samarbeid også om ø-hjelpstilbudet, mens kommuner med kommunal legevakt som oftest velger å etablere ø-hjelpstilbudet på egen hånd. Det finnes likevel flere unntak i begge kategorier. De fleste kommunene velger å etablere døgntilbud for øyeblikkelig hjelp lokalisert til sykehjem (60 prosent). Om lag én av fem kommuner velger en løsning i tilknytning til legevakt, mens kun 16 prosent knytter tilbudet opp imot en sykestue eller spesialisthelsetjenesten. Når det gjelder størrelse på ø-hjelpstilbudene, så varierer de fra 1 til 32 plasser, med de aller fleste i sjiktet mellom 1 og 9 senger. Det ser ut til at tilbudene er en jevn blanding av nyetablerte tilbud med nye senger og omdefinerte/videreførte senger.