Hydro Seafood Produksjon. Beregning av utslippsdyp for avløpsvann fra smoltanlegg

Fylkesmannen i Nordland har satt som krav at i sommerhalvåret skal avløpsvannet fra Hydro Seafood Produksjon sitt smoltanlegg i Glomfjord innlagres under 15-20 m dyp i 90-95% av tiden. Beregningene av innlagringsdyp for avløpsvannet som ledes ut gjennom de tre avløpsledningene (betegnet AB, CD og KA...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Molvær, J.
Other Authors: Molvær, J. - Project manager
Format: Report
Language:unknown
Published: Norsk institutt for vannforskning 1999
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/210412
Description
Summary:Fylkesmannen i Nordland har satt som krav at i sommerhalvåret skal avløpsvannet fra Hydro Seafood Produksjon sitt smoltanlegg i Glomfjord innlagres under 15-20 m dyp i 90-95% av tiden. Beregningene av innlagringsdyp for avløpsvannet som ledes ut gjennom de tre avløpsledningene (betegnet AB, CD og KAR) fra smoltanlegget i juni, juli og august er utført i tre omganger: 1. Først er det utført beregninger med forlenging av nåværende ledninger til 25, 30, 35 og 38 m dyp. For avløpsvannet fra KAR-side vil utslippet i 38 m dyp innfri kravet til innlagringsdyp som Fylkesmannen har satt. For de to andre ledningene ble kravet ikke innfridd. 2. Innblanding av sjøvann vil gi avløpsvannet mindre oppdrift og kan dermed gi dypere innlagring. Beregninger med 33% og 67% sjøvann i avløpsvannet for AB-side og CD-side oppfylte heller ikke kravet som Fylkesmannen har satt. Innblanding av vesentlig større mengder sjøvann vil hjelpe, men andre blandingsforhold er ikke forsøkt i denne omgang. 3. For avløpsvannet fra AB-side og CD-side er en diffusor dimensjonert og testet for vannmengder opp til 0.5 m³/s (30 m³/min). Samme type diffusor kan brukes for begge ledningene. Ved plassering av diffusoren i omkring 30 m dyp viste beregninger at Fylkesmannes krav til innlagringsdyp kan innfris. Hydro Seafood Produksjon A/S