Forurensningsstatus i sjøbunnssedimenter i Astafjordområdet/Sør-Troms - Lepland, Aivo; Jensen, Henning K.B.; Plassen, Liv; Longva, Oddvar (2012)
Rapporten presenterer resultater av miljøundersøkelsen som ble gjennomført i samarbeid mellom NGU og Astafjordprosjektet fase III. Sedimentkjerner for undersøkelsen ble tatt fra 27 prøvestasjoner spredt over hele Astafjordområdet og Sør-Troms. Batymetri og sjøbunnsreflektivitet (backscatter) fra tidligere multistråleekkoloddundersøkelser ble i forkant av prøvetakingen brukt for plasseringen av stasjoner i topografiske forsenkninger (områder med liten strømstyrke), der finkornige sedimenter avsettes. Finkornige sedimenter ble prioritert fordi de gir det mest representative bildet av forurensningssituasjonen i det marine miljøet. Leir- og siltpartikler samt organisk materiale er effektive bindere av forurensende stoffer. 59775