Eksternt eid næringsliv og regional utvikling i Nordkapp - Lindkvist, Knut Bjørn; Fløysand, Arnt (University of Bergen. Department of Geography, 2000)
I denne artikkelen diskuterer vi nye strategier for regional vekst i geografiske utkantområder. Både hindringer for vekst, og de lokale forutsetningene for vekst danner hovedgrunnlaget for forskningsproblemet som stilles. Hvilke muligheter har utkantområder til å utvikle sitt eget vekstpotensiale? Problemstillingen bygger på antakelsen at lokale områder bør, helst må ha forutsetninger lokalt for såkalt egenbasert eller sjølgrodd vekst. Nordkapp kommune brukes som case der vi diskuterer kommunens forutsetninger for å få til en vekst som ’gror’ fram av egne materielle, mentale og arbeidskraftmessige betingelser i en kontekst der næringslivet domineres av eksternt eierskap.