«Underretning fra fjeldet» – Språkspørsmålet i avisa Waren Sardne og andre deler av den sørsamiske offentligheten de første tiåra av 1900-tallet - Kolberg, Asbjørn Rørslett (Heimen, 2024)
I artikkelen belyser jeg hvordan tema som skolespørsmålet, opplæring på samisk og den rådende fornorskingspolitikken er representert i den sørsamiske avisa Waren Sardne (1910–1913, 1922–1927) og den såkalte samespalten, «Til og fra lapperne», i trondheimsavisa Dagsposten fra 1918 til 1920-tallet. Hovedspørsmålet som blir besvart, er hvordan disse temaene er artikulert og diskutert i Waren Sardne og i Dagspostens samespalte. I artikkelen konkluderer jeg med at disse mediekanalene representerer en sørsamisk offentlighet hvor bl.a. skolesak, språk og fornorskingspolitikk presenteres, kommenteres, kritiseres og diskuteres, delvis i harde ordelag. «News from the mountains» –The Language Issue in the Newspaper Waren Sardne and Other Parts of the South Saami Public Sphere in the First Decades of the Twentieth Century publishedVersion