Vindkraftutbygging i området Overhalla/Flatanger til Surna. Rapport nr. 14: Etterundersøkelser av fugl i områdene Sørmarkfjellet, Harbaksfjellet, Kvenndalsfjellet, Geitfjellet og kraftlinjer nært Åsnes i 2022 - Husby, Magne; Berg, John Øystein; Dørum, Hilde; Torp, Erik; Østerås, Tom Roger (Nord universitet, 2022)
Vindkraftanleggene på Sørmarkfjellet, Kvenndalsfjellet, Harbaksfjellet, Geitfjellet og deler av kraftlinjetraseen Sørmarkfjellet-Hofstad-Årnes med nærliggende områder ble ferdigstilt i 2021. Disse områdene ble undersøkt for forekomsten av svartand, storlom, smålom, hønsehauk og hubro i 2022. De samme områdene og ble undersøkt med samme metodikk som ved tilsvarende forundersøkelser, hovedsakelig fra 2014-2015. Det ble ikke registrert svartand i de undersøkte områdene verken i 2014-2015 eller i 2022. Storlom ble påvist på til sammen åtte lokaliteter på våren og det ble påvist tre hekkeforsøk både i forundersøkelsene og i 2022. Mot slutten av hekkesesongen ble det til sammen registrert en unge i forundersøkelsene og tre unger i 2022. Det ble til sammen registrert ni smålom i seks vann/tjern våren 2022. På en av disse lokalitetene ble det påvist to unger. I forundersøkelsene ble det på våren observert til sammen 11 smålom i sju vann, og det ble til sammen påvist hekking på to lokaliteter og ingen unger. Det var ingen hønsehauklokaliteter som i henhold til programmet skulle undersøkes i 2022. Det ble likevel undersøkt fem lokaliteter der hønsehauk ble registrert i forundersøkelsene men hvor reir i bruk ikke ble påvist i etterundersøkelser i 2019-2021. Lydopptakere og/eller reirsøk i de fem lokalitetene i 2022 førte ikke til funn av reir i bruk eller at hønsehauk ble påvist på lokalitetene. Det ble påvist hubro på to av de fire lokalitetene innenfor influensområdet som ble undersøkt i 2022, hvorav det ble hørt kun en tiggende unge på den ene lokaliteten. Til sammenligning ble hubro påvist på tre av de fire lokalitetene i forundersøkelsene. Resultatene fra alle undersøkte vann og tjern er inkludert i rapporten, mens resultatene fra referanseområdene for hønsehauk og hubro ikke er presentert. Dette er en delrapport av en større undersøkelse og danner ikke tilstrekkelig grunnlag til å vurdere effekter av vindkraftutbygging på de fem aktuelle fugleartene. Det vil imidlertid bli mulig etter at alle undersøkelser er ferdig ...