Vindkraftutbygging i området Overhalla/Flatanger til Surna. Rapport nr. 13: Etterundersøkelser av fugl i områdene Storheia, Frøya, Hitra og Snilldal i 2021 - Husby, Magne; Berg, John Øystein; Bredesen, Arvid; Dørum, Hilde; Pearson, Martin; Torp, Erik; Østerås, Tom Roger (Nord universitet, 2022)
Etter at vindkraftanleggene på Storheia, Frøya og Hitra 2 og 132 kV kraftlinje Hitra 2 – Fillan og Fillan - Snillfjord ble ferdigstilt i 2020, ble det påfølgende år gjennomført undersøkelser av bestandssituasjonen for svartand, storlom, smålom, hønsehauk og hubro. Undersøkelsene ble gjennomført i samme områder og med samme metodikk som ved tilsvarende forundersøkelsene fra 2014-2015. Fire voksne svartender ble registrert i 2021 mot seks i 2015. To hekkinger og henholdsvis to og tre unger av svartand ble påvist i 2021, mot ingen hekkinger i 2015 i de samme områdene. Storlom ble observert på 14 ulike lokaliteter våren 2021, og det ble mot slutten av hekkesesongen til sammen registrert ti unger. I løpet av undersøkelsene fra 2014 og 2015 ble storlom observert i 15 vann med til sammen sju unger. Smålom fikk påvist 15 hekkinger og 21 unger i 2021, mot ti hekkinger og sju unger i 2014-2015. Hønsehauk ble i 2021 påvist i to av fem undersøkte lokaliteter innenfor influensområdet, og det ble produsert to unger på en av disse lokalitetene. Det ble påvist hønsehauk på alle de fem lokalitetene i 2015, og i de fire lokalitetene med kjent ungeproduksjon var det til sammen sju unger. Hubro ble i 2021 påvist på seks av de 12 undersøkte lokalitetene innenfor influensområdet. Tilsvarende ble det i forundersøkelsene 2014-2015 registrert hubro på ti av lokalitetene. Resultater fra referanseområdene er ikke presentert i denne rapporten. Dessuten er dette en delrapport av en større undersøkelse og danner ikke tilstrekkelig grunnlag til å vurdere effekter av vindkraftutbygging på de fem aktuelle fugleartene. Det vil imidlertid bli gjort etter at alle undersøkelser er ferdig i 2026.