Identitet, konflikt og veien hjem. Stemmer i nyere samisk ungdomslitteratur - Kolberg, Asbjørn (Nordlit, 2021)
Artikkelen utforsker hvordan samisk identitet og tilhørighet er tematisert i fire samiske ungdomsromaner: Slepp meg (2018) og Det Sara skjuler (2019) av Kathrine Nedrejord, Hamburgerprinsessa ([2017] 2019) av Saia Stueng og Bara Dra (2018) av Ann-Helén Laestadius. Stuengs roman er oversatt fra nordsamisk, Nedrejord og Laestadius skriver på henholdsvis norsk og svensk. Romanene er lest med vekt på stemme, framstilling av kropp og sted, og identitetsutvikling. Til slutt drøftes romanene i postkolonialt perspektiv der det stilles spørsmål om tekstene kan sies å representere det litteraturforskeren Homi K. Bhabha kaller «det tredje rommet», der kulturelle identiteter er dynamiske og gjenstand for forhandling. publishedVersion