Alders- og reproduksjonsundersøkelse av elg felt i Steinkjer 2014 - Kvam, Tor; Tronstad, Stig; Okkenhaug, Håvard (2015)
Aldersbestemmelse og reproduksjonsanalyse er foretatt på innsendt materiale av elg Alces alces skutt i Steinkjer kommune i 2014. Undersøkelsen i 2014 er finansiert av HiNT med støtte fra Steinkjer kommune. I alt er 866 elger mottatt og behandlet. Materialet består av kjever av skutte dyr med utfylt kjevelapp og fellingsdata elektronisk. Slaktevekt er oppgitt for alle innrapporterte dyr. For en voksen okse mangler alder fordi kjeven ikke er innlevert. Reproduksjonsstatus er vurdert for 194 kyr (mot 190 i 2013, 157 i 2012, 188 i 2011, 139 i 2010, 138 i 2009, 139 i 2008, 119 i 2007, 170 i 2006, 189 i 2005 og 142 i 2004). Trettini tilfelle av feilskjæring er registrert (mot 35 i 2013, 35 i 2012, 34 i 2011, 34 i 2010, 26 i 2009, 16 i 2008, 27 i 2007 og 16 i 2006). I tillegg er 6 organer inntørket eller råtnet. Og i et tilfelle er endetarm innlevert. Kjønnsorgan fra 8 hodyr mangler (mot 5 i 2013, 8 i 2012, 32 i 2011, 16 i 2010 og 4 i 2009). Generelt er det i 2014 skutt flere okser enn kyr i aldersgruppen opp til 2,5 år (330 okser og 287 kyr). Den eldste oksen som ble skutt, var 10,5 år, veide 201 kg og hadde 9 spir . Den ble skutt i Sellifjell jaktfelt (30) i Ogndal. Den største oksen som ble skutt i Steinkjer i 2014 var en 7,5-åring på 290 kg med 13 spir. Den ble felt på jaktfelt 3-37, Stranda- Reitan i Stod. Størst antall spir hadde en 6,5 år gammel 22- spiring på 233 kg, som ble skutt i jaktfelt 6-83, Guin- Dalen i Kvam. I alt ble det felt 4 okser med 15 spir eller mer i Steinkjer i 2014. En 15- spiring felt i jaktfelt 5-63 (Gulling- Tessem) i Stod, en 15-spiring i jaktfelt 3-220, Klæbu/ Binde i Stod. I Kvam ble det skutt en 15 spiring på jaktfelt 6-85, Nordsjø/ By Brug foruten 22-spiringen som ble skutt i jaktfelt 6-83, Guin/ Dalen. De eldste kyrne (på 10,5- 17,5 år) har i gjennomsnitt ikke lavere slaktevekt enn kyr i ”sin beste alder” fra 4,5 og oppover. Av de 11 kyrne over 10,5 år som det fantes analyserbart materiale fra, hadde 10 hatt kalv i 2014, mens ei ku på 16,5 år viste liten aktivitet i eggstokkene. Fem ...