Kartlegging av hekkelokaliteter for fjellmyrløper (Calidris falcinellus) i Nord-Trøndelag med hovedvekt på verneområder - Østnes, Jan Eivind; Kroglund, Rolf Terje (2015)
Fjellmyrløperen Calidris falcinellus hekker på svært fuktige fjellmyrer i Fennoskandia, og regnes som en fåtallig hekkefugl i hele sitt utbredelsesområde. I Nord-Trøndelag ble den første gang registrert hekkende i 1974. Forut for denne undersøkelsen var det kjent fire hekkelokaliteter i Nord-Trøndelag, og bestanden var estimert til 5 – 20 par. Fjellmyrløperen har imidlertid en kryptisk adferd og et tilbaketrukket levesett, og bestanden av slike arter kan ofte være betydelig underestimert. Formålet med denne undersøkelsen var å gjennomføre en kartlegging av hekkeforekomster for fjellmyrløper i Nord-Trøndelag med hovedvekt på verneområder. I hekkesesongene fra 2012 til 2014 ble det gjennomført undersøkelser på alle tidligere kjente hekkelokaliteter. Det ble i tillegg gjennomført kartlegging på andre lokaliteter som ble vurdert som potensielle hekkelokaliteter for fjellmyrløper. Ved besøk på potensielle hekkelokaliteter ble lydopptak av hannens fluktspill avspilt for å framprovosere respons fra territorielle hanner. I løpet av undersøkelsesperioden ble det registrert til sammen 10 hekkelokaliteter for fjellmyrløper i Nord-Trøndelag. Samtlige lokaliteter ligger i de østlige delene av fylket, og fra 430 til 780 moh. På disse lokalitetene ble det registrert minimum 23 par. Flertallet av hekkelokalitetene ligger på fuktige minerotrofe flatmyrer i bjørkeskogssonen. Åtte av de 10 registrerte lokalitetene ligger i verneområder. Det er foreløpig gjennomført kartlegging av et begrenset utvalg av de potensielle hekkelokalitetene for fjellmyrløper i Nord-Trøndelag. Basert på kjente hekkelokalitetene, og antatte forekomster i områder som foreløpig ikke er kartlagt, er den totale hekkebestanden estimert til i størrelsesorden 80 – 170 par.