Arena torsk - økt effektivitet og høyere verdiskaping for torskenæringen gjennom fangstbasert akvakultur og levendelagring - Nilssen, Frode (Nord universitet, 2020)
Regjeringen har satt som et mål at «fangstbasert akvakultur skal øke verdiskapningen og lønnsomheten i torskesektoren gjennom å strekke sesongen og bedre tilgangen på fiskeråstoff av høy kvalitet ut over vintermånedene». I dette ligger det en antagelse om at det vil gi bedre lønnsomhet for torskenæringen ved å fordele uttaket av fisk over året i større grad enn i dag gjennom å holde torsken levende i inntil 20 uker. Det har tidligere vært opplevd som problematisk at man har harr mindre kunnskap om dynamikken og kontroll med biomassen og dens egenskaper (kvalitet) gjennom verdikjeden fra fangst og frem til slakting – før fisken selges. Dette har løftet frem en lang rekke problemstillinger og utfordringer som man i dag ser mulige løsninger på. Totalt sett viser det seg at arbeidet i Arena Torsk har hatt positive bidrag til verdiskapingen i regionen. Det kreves imidlertid fortsatt arbeid og innsats både med forskning og praktisk kompetanse for å ta ut et enda større bidrag. Arbeidet med her er gjennomført på oppdrag av og i nært samarbeid med Arena Torsk, og øvrige relevante FoU- miljø, samt eksterne interessenter som Innovasjon Norge, Nordland fylkeskommune og andre Prosjektet vil kunne utløse et vesentlig forskning- og utviklingsarbeid, som vil være vanskelig, om ikke umulig, uten arbeidet i Arena Torsk med prosjektet om en gjennomgående rapportering og økt verdidiskaping. Sissel Ovesen, KPB har bidratt med tilrettelegging av data for rapporten.