Alders- og reproduksjonsundersøkelse av elg felt i Steinkjer kommune 2017 - Kvam, Tor; Tronstad, Stig; Okkenhaug, Hårvard (Nord universitet, 2020)
Aldersbestemmelse og reproduksjonsanalyse er foretatt på innsendt materiale av elg Alces alces skutt i Steinkjer kommune i 2017. Undersøkelsen i 2017 er finansiert med støtte fra Steinkjer kommune. I alt er 886 elger mottatt og behandlet. Materialet består av kjever av skutte dyr med utfylt kjevelapp og fellingsdata elektronisk. Slaktevekt er oppgitt for alle innrapporterte dyr. Reproduksjonsstatus er vurdert for 215 kyr (mot 209 i 2016, 183 i 2015, 194 i 2014, 190 i 2013, 157 i 2012, 188 i 2011, 139 i 2010, 138 i 2009, 139 i 2008, 119 i 2007, 170 i 2006, 189 i 2005 og 142 i 2004). Femtiåtte tilfelle av feilskjæring er registrert (mot 38 i 2016, 53 i 2015, 39 i 2014, 35 i 2013, 35 i 2012, 34 i 2011, 34 i 2010, 26 i 2009, 16 i 2008, 27 i 2007 og 16 i 2006). I tillegg er feil organ innlevert i 2 tilfelle. Kjønnsorgan fra 9 hodyr mangler (mot 5 i 2016, 5 i 2015 8 i 2014, 5 i 2013, 8 i 2012, 32 i 2011, 16 i 2010 og 4 i 2009). Generelt er det også i 2017 skutt flere okser enn kyr i aldersgruppen opp til 2,5 år: 54,4% okser (392 okser og 329 kyr). Den eldste oksen som ble skutt i 2017, var 12,5 år, veide 208 kg og hadde 8 spir. Den ble skutt i Gaulstadfjellet jaktfelt (2-34) i Ogndal. Den største oksen som ble skutt i Steinkjer i 2017, var en 5,5-åring på 306 kg med 14 spir. Den ble felt på jaktfelt 1- 12, Henning grunneierlag i Sparbu. Størst antall spir hadde en 5,5 år gammel 23- spiring på 230kg, som ble skutt i jaktfelt 2-25, Grøtan/ Kolås. I alt ble det felt 6 okser med 15 spir eller mer i Steinkjer i 2017. Av disse var 3 skutt i Kvam, 2 i Ogndal og 1 i Beitstad. Av de 20 kyrne over 10,5 år som det fantes analyserbart materiale fra, hadde 19 hatt kalv i 2017, mens ei ku på 13,5 år, ikke hadde hatt kalv i 2017. Den var parret da den ble skutt den 17.10. Sju av 13 (53,8%) hadde hatt tvillinger. De 3 eldste kyrne (16,5- 17,5 og 18,5 år) kunne ikke analyseres på grunn av feilskjæring og manglende innlevering av kjønnsorgan. Åttini 1,5 år gamle kyr ble undersøkt. 63 av 67 (94%) var kjønnsmodne (mot 90,5% i 2017, 84,9% ...