Planlagte tiltak for menneskelig aktivitet i Eidsbotn, og effekter på fugl - Husby, Magne (2016)
Eidsbotn er et viktig fugleområde, og har internasjonal verneverdi. Dette gjelder fortsatt selv om det er registrert en nedgang i antall arter og antall individ i 2015 sammenlignet med tidligere undersøkelser. Levanger kommune og Nossum Travpark har forslått tiltak og aktiviteter i og ved Eidsbotn. For å vurdere hvordan disse planene påvirker fuglelivet, ble det i 2015 gjennomført 17 totaltellinger av fugl i Eidsbotn, med inndeling i soner for å vise hvilke deler de ulike arter bruker. Ved å se på antall fugler i Eidsbotn i ulike årstider og deres områdebruk, er alle planer vurdert ut fra hvordan de sannsynligvis påvirker fuglelivet. Noen av de foreslåtte planer for tiltak og aktiviteter i og ved Eidsbotn har ingen store negative konsekvenser for fuglelivet, slik som ny bru på sjetéen, ny velodrom, opprusting av fotballbanen, ny fotballhall, badeplass og plastring av strandsonen. Andre planer kan medføre såpass store forstyrrelser at de frarådes gjennomført hvis de ikke kombineres med begrensninger, slik som padling med kano og sti langs strandlinja. Et fugleskjul plassert i sone 1, eventuelt kombinert med ponnistaller og skjermet adkomst, kan redusere forstyrrelsene i dette området og være positivt for den store tettheten av fugl her. Restaurering av et lite vannområde lengst øst inne på travbanen vil være positivt for noen fuglearter, og kanskje medføre at sandlo kommer tilbake til Eidsbotn som hekkefugl. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er forvaltningsmyndighet for Eidsbotn fredningsområde, og tar den endelige beslutning om hva som kan tillates eller ikke av de planlagte aktiviteter og tiltak. Levanger kommune