Snillfjord vindkraft 1: status for svartand, storlom, smålom, hønsehauk og hubro før bygging av vindkraftverk - Husby, Magne; Pearson, Martin (2015)
I forbindelse med planer om vindkraftutbygging i området Hitra – Trollheimen, har HiNT fått i oppdrag å undersøke anleggenes effekter på svartand, storlom, smålom, hønsehauk og hubro. Arbeidet i 2015 har bestått i å undersøke status for disse fem artene i og ved anleggene, samt opprette og kontrollere referanseområder. Det er undersøkt 698 vann og tjern, noe som resulterte i at svartand ble registrert på to lokaliteter, storlom på 33 og smålom på 35. Det ble påvist hekking eller sannsynlighekking av 33 par storlom og 17 par smålom, og i gjennomsnitt ble det produsert 0,44 unger av storlom og 1,0 unger av smålom på disse lokalitetene. Svartand viste ingen tegn til hekking. Det ble undersøkt 30 potensielle hønsehauklokaliteter, både innenfor influensområdet, nære kontrollområder og mulige referanseområder. Det ble påvist hønsehauk på 12 lokaliteter, og det vokste opp 13 unger i de ni reirene der reir i bruk ble funnet. Totalt ble 52 lyttebokser satt ut for å påvise hubro, samt at noen få lokaliteter ble besøkt. Hubro ble sikkert påvist på ni lokaliteter, og muligens observert på en til. Fem av disse er innenfor influensområdene. Statnett SF i samarbeid med SAE Vind AS og TrønderEnergi Nett AS.