Alders- og reproduksjonsundersøkelse av elg felt i Steinkjer 2012 - Kvam, Tor; Tronstad, Stig; Karlsen, Arve; Okkenhaug, Håvard (2013)
Aldersbestemmelse og reproduksjonsanalyse er foretatt på innsendt materiale av elg Alces alces skutt i Steinkjer kommune i 2012. Undersøkelsen i 2012 er i sin helhet finansiert av HiNT. Derfor er aldersbestemmelse ved hjelp av tannsnitt bare foretatt på dyr felt i Ogndal og Egge tildelingsområder. I alt er 790 elger undersøkt. Materialet består av kjever av skutte dyr med utfylt kjevelapp og fellingsdata elektronisk. Slaktevekt er oppgitt for alle innrapporterte dyr. Reproduksjonsstatus er vurdert for 157 kyr (mot 188 i 2011, 139 i 2010, 138 i 2009, 139 i 2008, 119 i 2007, 170 i 2006, 189 i 2005 og 142 i 2004). Trettifem tilfelle av feilskjæring er registrert (mot 34 i 2011, 34 i 2010, 26 i 2009, 16 i 2008, 27 i 2007 og 16 i 2006). I tillegg er 6 organer inntørket og i et tilfelle er kjønnsorganer ombyttet. I et tilfelle er feil organ (endetarm) innlevert. Kjønnsorgan fra 8 hodyr mangler (mot 32 i 2011, 16 i 2010 og 4 i 2009). Age determination and reproduction analysis were carried out on elk Alces alces hunted in Steinkjer municipality, Central Norway in 2012. The 2012 survey was financed by HiNT. Ageing based on incremental lines in tooth cementum was carried out only on adults from Ogndal and Egge hunting areas. A total of 790 animals were inspected. Age was determined by counts of incremental lines in tooth cementum and from dentition pattern. Dressed weights were reported for all culled elk without exception. Reproductive status was found for 157 females (188 in 2011, 139 i 2010, 138 in 2009, 139 in 2008, 119 in 2007, 170 in 2006, 189 in 2005 and 142 in 2004). Of these 35 were damaged by incorrect cutting. Reproductive organs from 8 females were not available for inspection.