Alders- og reproduksjonsundersøkelse av elg felt i Steinkjer 2010 - Kvam, Tor; Tronstad, Stig; Karlsen, Arve; Okkenhaug, Håvard (2011)
Aldersbestemmelse og reproduksjonsanalyse er foretatt på innsendt materiale av elg Alces alces skutt i Steinkjer kommune i 2010. I alt er 730 elger undersøkt. Alder er bestemt ved hjelp av tannsnitt. Materialet består av kjever av skutte dyr med utfylt kjevelapp og fellingsdata elektronisk. Slaktevekt er oppgitt for alle innrapporterte dyr. Reproduksjonsstatus er vurdert for 139 kyr (mot138 i 2009, 139 i 2008, 119 i 2007, 170 i 2006, 189 i 2005 og 142 i 2004). Trettifire tilfelle av feilskjæring er registrert (mot 26 i 2009, 16 i 2008, 27 i 2007 og 16 i 2006). I tillegg er 6 tilfelle av feil ved ombytting av kjønnsorganer eller innlevering av feil organ (alt fra urinblære til mannlig kjønnsorgan). Kjønnsorgan fra 16 hunn-dyr mangler ( mot 4 i 2009). Age determination and reproduction analysis were carried out on elk Alces alces hunted in Steinkjer municipality, Central Norway in 2010. A total of 730 animals were inspected. Age was determined by counts of incremental lines in tooth cementum and from dentition pattern. Dressed weights were reported for all culled moose without exception. Reproductive status was found for 139 females (138 in 2009, 139 in 2008, 119 in 2007, 170 in 2006, 189 in 2005 and 142 in 2004). Of these 34 were damaged by incorrect cutting. Reproductive organs from 16 females were not available for inspection.