Hekkefugler på Rinnleirets strandeng i 2010 - Husby, Magne (2010)
Antall par med hekkende vadere på Rinnleiret er redusert med over 90 % fra 1975 til 2010. Viktige årsaker til dette er en generell bestandsnedgang hos vadefugler og sanglerke både i Norge og resten av Europa, sterk gjengroing med busker og skog, og høy predasjonsrate på reirene. Spesielt var bestandsnedgangen stor i en tiårs periode etter midten av 1980-tallet, som sammenfaller med etablering av avfallsdeponi på Mule i 1984. Aktiv skjøtsel, med litt fjerning av vegetasjon, startet i 2003. Større åpne flater er laget i 2007 og senere. Fra 2008 er også et område gjerdet inn for beitende sau. Effekten av disse skjøtselstiltakene er i dette arbeidet studert både på naturlige reir og et nettverk av kunstige reir spredt utover strandenga. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Miljøvernavdelingen