Alders- og reproduksjonsundersøkelse av elg felt i Steinkjer 2009 - Kvam, Tor; Tronstad, Stig; Karlsen, Arve; Okkenhaug, Håvard (2010)
Aldersbestemmelse og reproduksjonsanalyse er foretatt på innsendt materiale av elg Alces alces skutt i Steinkjer kommune i 2009. I alt er 705 elger undersøkt. Alder er bestemt ved hjelp av tannsnitt. Materialet består av kjever av skutte dyr med utfylt kjevelapp og fellingsdata elektronisk. Slaktevekt er oppgitt for alle unntatt ei 3,5 år gammel ku levert som fallvilt. En okse mangler alder på grunn av manglende innlevering av kjeven, og på ei ku var kjeven så istykkerskutt at det var umulig å bestemme alder på dyret. Reproduksjonsstatus er vurdert for 138 kyr (mot139 i 2008, 119 i 2007, 170 i 2006, 189 i 2005 og 142 i 2004). Tjueseks tilfelle av feilskjæring er registrert (mot 16 i 2008, 27 i 2007 og 16 i 2006). Kjønnsorgan fra 4 hunn-dyr mangler. Age determination and reproduction analysis were carried out on elk Alces alces hunted in Steinkjer municipality, Central Norway in 2009. A total of 705 animals were inspected. Age was determined by counts of incremental lines in tooth cementum and from dentition pattern. Dressed weight was reported for all cases except one female which was reported dead due to irregular causes. Age remains unknown for one male and one female as lower jaw was not available for inspection. Reproductive status was found for 138 females (139 in 2008, 119 in 2007, 170 in 2006, 189 in 2005 and 142 in 2004). Of these 26 were damaged by incorrect cutting. Reproductive organs from 4 females were not available for inspection. Steinkjer kommune