Avfallsdeponienes betydning for reirpredasjon og bestandsendringer av hekkende fugler på strandeng og dyrka mark i Trøndelag - Husby, Magne; Grande, Ann-Kristin Skjeflo (2007)
Det er dokumentert stor nedgang i bestandene av vadere og fiskemåke i en stor del av Europa gjennom mange år. Også i Norge er en slik negativ trend registrert for mange av artene. Predasjonen av reir (reirplyndringen) er stor i mange områder, og er antatt å være en viktig faktor som har ført til denne bestandsnedgangen. Denne rapporten presenterer en del av et arbeid som omhandler hvilke faktorer som påvirker predasjonsrater på reir og bestandsutvikling i Trøndelag. Her ser vi kun på hvordan nærhet til avfallsdeponi påvirker antall reirpredatorer i områdene, og om det er forskjeller i predasjonsrater og bestandsutvikling på områder nært sammenlignet med langt unna deponiene. Direktoratet for Naturforvaltning og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, miljøvernavdelingen.