Bestandsstatus for ”alpine dykkender” i Nord-Trøndelag: et forprosjekt - Kroglund, Rolf Terje; Østnes, Jan Eivind (2012)
Det foreligger ingen oppdatert oversikt over utbredelse og bestandsutvikling for alpine dykkender, bergand (Aythya marila), havelle (Clangula hyemalis), sjøorre (Melanitta fusca) og svartand (Melanitta nigra) i Nord-Trøndelag. En gjennomgang av de registreringene som er tilgjengelige gjennom Artsobservasjoner.no (http://www.artsobservasjoner.no/fugler) samt data fra fagpersoner i det ornitologiske miljøet, i perioden fra 2000 til 2012 viser at svartand hekker spredt langs riksgrensa fra Meråker i sør til Røyrvik i nord. Svartand er langt mer tallrik enn de tre øvrige artene. Havelle er dokumentert med hekking på enkelte høyfjellslokaliteter i Meråker samt i Lierne og i Røyrvik. Hekkebestanden av bergand og sjøorre synes å være marginal. For begge disse artene er det grunnlag for å antyde en hekkebestand på mindre enn 10 par.