Rødlistede beitemarkssopp i kalkgranskog - arter, økologi og habitatpåvirkning i Holmvassdalen naturreservat - Lorås, Jostein; Eidissen, Siw Elin (Norges Sopp- og nyttevekstforbund, 2011)
Artikkelen bidrar med kunnskap om økologi og mykologisk diversitet i Holmvassdalen naturreservat i søndre del av Nordland. Området har en rik soppflora i tilknytning til ulike naturtyper og antall rødlistede storsopp overstiger 100. Totalt ble 19 beitemarksopp påvist, hovedsakelig i høgstaude-grankalkskog og i lågurt-kalkgranskog. De fleste tilhører slekten rødskivesopp Entoloma. Planten tyrihjelm (Aconitum septentrioniale), ser ut til å ha en viktig økologisk funksjon i denne sammenheng. Over lang tid har Holmvassdalen vært påvirket av menneskelig aktivitet som skogbruk og beiting, særlig av tamrein. Til en viss grad kan det derfor synes som diversiteten av sopp i området er et resultat av slike habitatforstyrrelser.