Erfaringer med kartleggingsverktøyet DAt-Kon - Kvitting, Hanne Marit (Universitetet i Nordland, 2011)
Masteroppgave i tilpassa opplæring - Universitetet i Nordland, 2011 Bakgrunn er kjennskap til kartleggingsverktøyet DAt-Kon i jobben som spesialpedagog i PPtjenesten. Det er få undersøkelser gjennomført med utgangspunkt i DAt- Kon og av den grunn er det av interesse å se nærmere på nytten av kartleggingsverktøyet, og hvordan samarbeidet er mellom de involverte partene. Erfaringer er innhentet fra tre perspektiv: foreldre, pedagoger og PP- rådgivere. Formålet med oppgaven er å innhente erfaringer fra bruken som kan bidra til at andre brukere av DAt-Kon reflekterer over de prosesser som iverksettes ved bruken av kartleggingsverktøyet og deres betydning i gjennomføringen. Personlig har undersøkelsen gitt meg muligheten til å ta et verdifullt steg ut av min rolle som spesialpedagog i PP- tjenesten til rollen som forsker. Undersøkelsen har gitt meg mulighet til å reflektere over egen praksis og gitt meg økte kunnskaper om DAt-Kon. Med dette som utgangspunkt er problemstillingen i oppgaven: Hvilke erfaringer har foreldre, pedagoger og pedagogisk- psykologisk rådgivere med bruken av kartleggingsverktøyet DAt-Kon i samarbeidet rundt 3 elever i grunnskolen? For å belyse problemstillingen på best mulig måte har jeg valgt å gjennomføre et kvalitativt forskningsarbeid med intervju som metode. Det er gjennomført et sammensatt singelcase studie med flere analyseenheter. Intervjuguiden er utarbeidet med tanke på gjennomføre et semistrukturert intervju som gav mulighet for utdypende spørsmål ut fra informantens svar. Utvalget består av 2 foreldre, 2 pedagoger og 3 PP- rådgivere. Disse er tilknyttet hver av de 3 elevene i grunnskolen. I bearbeiding av data er det brukt hermeneutisk- fenomenologisk tilnærming. Resultater av undersøkelsen: Resultatene viser at alle informantene synes DAt-Kon er et nyttig verktøy, men at det er tidkrevende. Undersøkelsen viser at samarbeidet mellom hjem- skole er vanskelig, men at det ble bedre når kontakten med PP- tjenesten ble etablert. PP- rådgiverens ferdigheter og foreldrenes kontakt med ...