Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren - Reinholdtsen, Trude Gjæver (Høgskolen i Bodø, 2010)
Masteroppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2010 Codfarmers har fått gjentatte klager fra sine kunder om dårlig kvalitet på oppdrettstorsken om sommeren. Av denne årsak ble formålet med denne oppgaven å undersøke om der var noen variasjoner i kvaliteten om sommeren. For å kartlegge kvaliteten ble det analysert for vekst, gonade indeks (GSI), lever indeks (HSI), protein- og vann innhold, tekstur og pH. Det ble også utført et holdbarhetsforsøk der torsk ble lagret på is i opptil 20 dager og analysert for kvalitets indeks (QIM), total bakterievekst (KIM), total flyktig nitrogen forbindelser (TVN) og pH. Til slutt ble torsken vurdert og smakstestet for å vurdere om et dommerpanel klarte å kjenne forskjeller på fisken mellom de ulike islagringsdagene. Fisken ble hentet ut fra et kommersielt anlegg i månedene: april, juni, juli, september og to uttak i oktober. All fisk hadde vært for lysstyringen ”utsatt kjønnsmodning” (lys fra august/september), bortsett fra ett uttak i oktober som hadde fått lysstyringen ”akselerert modning” (lys fra november). Resultatene fra forsøkene viste at fisken hadde lavere vekst og større gonader gjennom hele forsøksperioden enn forventet. Fisken fra april hadde en mye hardere tekstur enn de øvrige uttakene. Det skyldes at torsken var filetert pre- rigor, mens de øvrige uttak var filetert post- rigor. Torsk fra juni hadde en signifikant bløtere tekstur (50 %) enn de øvrige uttakene. HSI viste ingen store forskjeller mellom kjønnene og lite variasjon mellom uttakene. Det ble også vist små variasjoner for pH gjennom sommeren. Ved sammenlikning av QIM (vill torsk) fra tidligere forsøk og QIM utført i holdbarhetsforsøket, viste at den oppdrettede torsken i dette forsøket hadde et lavere QIM tall ved begge uttak (april og juni) grunnet et bedre utseende og mindre lukt. Torsken fra april (vært gjennom en nedkjølingsprosess og produksjonslinje) hadde noe høyere QIM tall enn torsken fra juni (slaktet ved merdkant), men viste en lavere bakterievekst. Torsken fra april var ut fra kimtall beregning ...