Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren

Masteroppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2010 Codfarmers har fått gjentatte klager fra sine kunder om dårlig kvalitet på oppdrettstorsken om sommeren. Av denne årsak ble formålet med denne oppgaven å undersøke om der var noen variasjoner i kvaliteten om sommeren. For å kartlegge kvaliteten ble de...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Reinholdtsen, Trude Gjæver
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Høgskolen i Bodø 2010
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/141185
id ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/141185
record_format openpolar
spelling ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/141185 2023-05-15T15:45:27+02:00 Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren Reinholdtsen, Trude Gjæver 2010 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/141185 nob nob Høgskolen i Bodø http://hdl.handle.net/11250/141185 74 havbruk VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 Master thesis 2010 ftnorduniv 2021-07-13T18:13:12Z Masteroppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2010 Codfarmers har fått gjentatte klager fra sine kunder om dårlig kvalitet på oppdrettstorsken om sommeren. Av denne årsak ble formålet med denne oppgaven å undersøke om der var noen variasjoner i kvaliteten om sommeren. For å kartlegge kvaliteten ble det analysert for vekst, gonade indeks (GSI), lever indeks (HSI), protein- og vann innhold, tekstur og pH. Det ble også utført et holdbarhetsforsøk der torsk ble lagret på is i opptil 20 dager og analysert for kvalitets indeks (QIM), total bakterievekst (KIM), total flyktig nitrogen forbindelser (TVN) og pH. Til slutt ble torsken vurdert og smakstestet for å vurdere om et dommerpanel klarte å kjenne forskjeller på fisken mellom de ulike islagringsdagene. Fisken ble hentet ut fra et kommersielt anlegg i månedene: april, juni, juli, september og to uttak i oktober. All fisk hadde vært for lysstyringen ”utsatt kjønnsmodning” (lys fra august/september), bortsett fra ett uttak i oktober som hadde fått lysstyringen ”akselerert modning” (lys fra november). Resultatene fra forsøkene viste at fisken hadde lavere vekst og større gonader gjennom hele forsøksperioden enn forventet. Fisken fra april hadde en mye hardere tekstur enn de øvrige uttakene. Det skyldes at torsken var filetert pre- rigor, mens de øvrige uttak var filetert post- rigor. Torsk fra juni hadde en signifikant bløtere tekstur (50 %) enn de øvrige uttakene. HSI viste ingen store forskjeller mellom kjønnene og lite variasjon mellom uttakene. Det ble også vist små variasjoner for pH gjennom sommeren. Ved sammenlikning av QIM (vill torsk) fra tidligere forsøk og QIM utført i holdbarhetsforsøket, viste at den oppdrettede torsken i dette forsøket hadde et lavere QIM tall ved begge uttak (april og juni) grunnet et bedre utseende og mindre lukt. Torsken fra april (vært gjennom en nedkjølingsprosess og produksjonslinje) hadde noe høyere QIM tall enn torsken fra juni (slaktet ved merdkant), men viste en lavere bakterievekst. Torsken fra april var ut fra kimtall beregning spiselig etter 20 dager på is, mens torsken fra juni var uspiselig etter 16 dager på is. Smaksprøvingstestene resulterte i at dommerne ikke greide å kjenne forskjell på torsk som hadde ligget på is fra 0 dager - 10 dager. Dommerne greide kun å plukke iv ut torsk som hadde ligger 14 dager på is og torsk som hadde ligge 16 dager på is. Torsk som hadde vært lagret på is i 2 dager, og torsk som hadde vært lagret på is i 4 dager og deretter frosset på – 20 °C i en måned ble likt minst og var tørrest. Torsken som hadde vært lagret på is i 4 dager og deretter frosset på – 40 °C i en måned var den fisken som dommerne likt best og var saftigst. Master Thesis Bodø Gadus morhua Open archive Nord universitet Bodø ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) Torsken ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
institution Open Polar
collection Open archive Nord universitet
op_collection_id ftnorduniv
language Norwegian Bokmål
topic havbruk
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
spellingShingle havbruk
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
Reinholdtsen, Trude Gjæver
Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
topic_facet havbruk
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
description Masteroppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2010 Codfarmers har fått gjentatte klager fra sine kunder om dårlig kvalitet på oppdrettstorsken om sommeren. Av denne årsak ble formålet med denne oppgaven å undersøke om der var noen variasjoner i kvaliteten om sommeren. For å kartlegge kvaliteten ble det analysert for vekst, gonade indeks (GSI), lever indeks (HSI), protein- og vann innhold, tekstur og pH. Det ble også utført et holdbarhetsforsøk der torsk ble lagret på is i opptil 20 dager og analysert for kvalitets indeks (QIM), total bakterievekst (KIM), total flyktig nitrogen forbindelser (TVN) og pH. Til slutt ble torsken vurdert og smakstestet for å vurdere om et dommerpanel klarte å kjenne forskjeller på fisken mellom de ulike islagringsdagene. Fisken ble hentet ut fra et kommersielt anlegg i månedene: april, juni, juli, september og to uttak i oktober. All fisk hadde vært for lysstyringen ”utsatt kjønnsmodning” (lys fra august/september), bortsett fra ett uttak i oktober som hadde fått lysstyringen ”akselerert modning” (lys fra november). Resultatene fra forsøkene viste at fisken hadde lavere vekst og større gonader gjennom hele forsøksperioden enn forventet. Fisken fra april hadde en mye hardere tekstur enn de øvrige uttakene. Det skyldes at torsken var filetert pre- rigor, mens de øvrige uttak var filetert post- rigor. Torsk fra juni hadde en signifikant bløtere tekstur (50 %) enn de øvrige uttakene. HSI viste ingen store forskjeller mellom kjønnene og lite variasjon mellom uttakene. Det ble også vist små variasjoner for pH gjennom sommeren. Ved sammenlikning av QIM (vill torsk) fra tidligere forsøk og QIM utført i holdbarhetsforsøket, viste at den oppdrettede torsken i dette forsøket hadde et lavere QIM tall ved begge uttak (april og juni) grunnet et bedre utseende og mindre lukt. Torsken fra april (vært gjennom en nedkjølingsprosess og produksjonslinje) hadde noe høyere QIM tall enn torsken fra juni (slaktet ved merdkant), men viste en lavere bakterievekst. Torsken fra april var ut fra kimtall beregning spiselig etter 20 dager på is, mens torsken fra juni var uspiselig etter 16 dager på is. Smaksprøvingstestene resulterte i at dommerne ikke greide å kjenne forskjell på torsk som hadde ligget på is fra 0 dager - 10 dager. Dommerne greide kun å plukke iv ut torsk som hadde ligger 14 dager på is og torsk som hadde ligge 16 dager på is. Torsk som hadde vært lagret på is i 2 dager, og torsk som hadde vært lagret på is i 4 dager og deretter frosset på – 20 °C i en måned ble likt minst og var tørrest. Torsken som hadde vært lagret på is i 4 dager og deretter frosset på – 40 °C i en måned var den fisken som dommerne likt best og var saftigst.
format Master Thesis
author Reinholdtsen, Trude Gjæver
author_facet Reinholdtsen, Trude Gjæver
author_sort Reinholdtsen, Trude Gjæver
title Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
title_short Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
title_full Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
title_fullStr Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
title_full_unstemmed Kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (Gadus morhua L.) om sommeren
title_sort kvalitetsforandringer i oppdrettet torsk (gadus morhua l.) om sommeren
publisher Høgskolen i Bodø
publishDate 2010
url http://hdl.handle.net/11250/141185
long_lat ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280)
ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
geographic Bodø
Lever
Torsken
geographic_facet Bodø
Lever
Torsken
genre Bodø
Gadus morhua
genre_facet Bodø
Gadus morhua
op_source 74
op_relation http://hdl.handle.net/11250/141185
_version_ 1766379845029199872