Summary: | Mastergradsoppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2006 Formålet med oppgaven er å optimalisere produksjonen av oppdrettslaks med fokus på forbedret kvalitet, fôrfaktor og lønnsomhet. Forsøket ble gjennomført i konvensjonell skala ved Gildeskål Forsøksstasjon AS i perioden 1. desember 2004 til 16. januar 2006 (snittvekt 1,0 kg til 5,6 kg). To fôringsregimer, hver med 4 merder, ble undersøkt. Restriktiv gruppe ble fôret annen hver dag om vinteren, og med ett daglig måltid resterende tid. Kontrollgruppen ble fôret med ett daglig måltid om vinteren, og med 2-3 daglige måltider resterende tid. Uttak av fisk ble gjennomført i mai 2005 (snittvekt 2 kg) og september 2005 (snittvekt 4,5 kg). Muskelfiberprøver ble tatt fra pre rigor fisk, fryst ned ved -159 °C, og tverrsnittet analysert for fiber-diameter, -areal, -tetthet og -antall. Fisken ble lagret 4 dager på is før den ble filetert og analysert for visuell farge, tekstur, pH, fett-, vann- og proteininnhold. Produksjonstid ble beregnet i tilknytning til vår- og høstuttak, og for hele generasjonen utslaktet. Økonomisk og biologisk fôrfaktor ble beregnet for hele generasjonen utslaktet. I våruttaket ble det funnet høyere proteininnhold (P<0,001), høyere pH (P<0,05) og svakere rødfarge (P<0,01) i den restriktive gruppen enn i kontrollgruppen, men ingen signifikante forskjeller ble funnet i tekstur og muskelfiberstruktur. I høstuttaket ble det funnet flere signifikante effekter på laksens kvalitet der restriktiv fôring gav fisken kraftigere visuell rødfarge (P<0,001), hardere tekstur (P<0,01), mindre fiberdiameter (P<0,001), større fibertetthet (P<0,001), og høyere fiberantall (P<0,001). I høstuttaket var distribusjonen av muskelfiber i restriktiv gruppe karakterisert av et større antall små fiber og et lavere antall store fiber sammenlignet med kontrollgruppen, forårsaket av økt fiberrekruttering og redusert hypertrofi. Det ble funnet en signifikant positiv korrelasjon mellom muskelfiberdiameter og lengde, fiberdiameter og sløyd vekt, fett og ...
|