"fjernledelse e greit så lenge det er røde roser og morsdag hver dag" : i spenningsfeltet mellom nærhet og fjernhet : en studie fra Vesterålen - Haugen, Trine P. (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i helseledelse (EMBA) - Universitetet i Nordland, 2012 Temaet for denne oppgaven er ledelseskontekst rundt ledere i sykehus etter helseforetaks-reformen 2002 og frem til i dag. Studien analyserer endringer av rammevilkår rundt ledere i Vesterålen og den baseres på et utvalg empiri og intervju av sentrale ledere i Vesterålen. Målet med oppgaven er å analysere hvordan endringer påvirker ledere og deres opplevelse av autentisitet gjennom perioden. Følgende hovedfunn ble gjort: • Organisatoriske endringer har ført til lokalt bortfall av toppledelse og beslutningsmyndighet samt bortfall av nær og uformell kommunikasjon gjennom perioden. Sterkest angis dette etter klinikkorganiseringen av Nordlandssykehuset • Det angis en felles utvikling fra dyp mot grunn autentisitet frem til klinikkorganise-ringen av Nordlandssykehuset. • Tre av fire ledere i Vesterålen har en opplevelse av grunn autentisitet pr i dag. Studien viser en utvikling fra en ledelseshverdag med god kommunikasjon opp mot topple-delse og beslutningsmyndighet til en dekoblet tilstand der beslutninger tas av en toppledelse geografisk borte fra Vesterålen. Lite utbygde telekommunikative løsninger fører til at lokale lederne pr i dag opplever å være dårlig informert om sentrale forhold i Nordlandssykehuset. Dette preger den enkelte leder sin oppfatning av egen autentisitet.