Benchmarking og virksomhetsstyring? : en studie i en patologiavdeling med dialogavtale som styringsverktøy - Hanssen, Tor-Arne (Høgskolen i Bodø, 2010)
Mastergradsoppgave i helseledelse (EMBA) - Høgskolen i Bodø, 2010 Denne MBA oppgaven beskriver funn ved en studie av intern- og ekstern benchmarking aven patologiavdeling, Klinisk patologi ved Universitetsykehuset Nord Norge. Den eksterne avdelingen som sammenligningen bygger på er Avdeling for patologi ved Stavanger Universitets ykehus. Studien har valgt å fokusere på hvilken type informasjon som systematisk lar seg sammenligne i forhold tilledelsesverktøy som benyttes, og hvordan ny informasjon kan implementeres i organisasjonen. Det studien har vist er at det er mulig å gjøre benchmarking av både økonomiske og ikkeøkonomiske parametre ved både intern- og ekstern benchmarking. Ikke-økonomisk ekstern benchmarking er likevel en oppgave som krever god planlegging og godt samarbeid i innsamlingsfasen. Over den studerte 5-årsperioden foregikk det en markert produktivitetsøkning ved Klinisk patologi. Dette vistes i liten grad som effektivitetsøkning på grunn av takstreduksjon i 2007 og et godt lønnsoppgjør i 2009. Den eksterne benchmarkingen viste forskjeller mellom avdelingene både i produktivitet og organisering, men forskjellene var ikke systematiske. Begge avdelingene hadde seksjoner som var mindre produktive enn hos den andre avdelingen. Avdeling for patologi i Stavanger er noe mer økonomisk effektiv enn Klinisk patologi i Tromsø, men forskjellen var minimal etter at en hadde tatt høyde for breddekompleksitet og en noe større FOU aktivitet ved avdelingen i Tromsø. Benchmarkingen gav i hovedsak enkeltkretslæring og er lite egnet som ledeIsesverktøy i en avdeling som erfarer økende grad av endringer i omgivelsene. Strategisk usikkerhet stiller krav til dobbeltkretslæring der organisasjonen kan vurdere sine mål og satsningsområder fortløpende. LedeIsesverktøy som benchmarking og balansert målstyring kan benyttes interaktivt for å oppnå dette.