Kvalitet og pasientsikkerhet i Nordlandssykehuset : fra krise til mestring - Spørck, Randi Midtgård; Tollåli, Geir (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i helseledelse (EMBA) - Universitetet i Nordland, 2012 Bakgrunn Pasientsikkerhet og sikkerhetskultur i helsetjenesten er dagsaktuelle tema fokusert i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen. Etter kirurgisaken i 2010 er disse temaene blitt aktualisert ved Nordlandssykehuset HF. Hensikt Vår hensikt med denne undersøkelsen har vært å utrede hvilke holdninger mellomledere i organisasjonen har til pasientsikkerhet. Materiale og metode Holdning til pasientsikkerhet ble vurdert gjennom intervju og bruk av norsk oversettelse av matrisen The Manchester Patient Safety Assessment Framework (MaPSaF). Dette verktøyet stimulerer til refleksjon rundt pasientsikkerhet og gir en pekepinn på grad av modenhet for sikkerhetsspørsmål i organisasjonen. Vi hadde en antagelse av at pasientsikkerhetskulturen kanskje ikke var like godt befestet blant ledere på lavere nivå i organisasjonen. Et strategisk utvalg på seks mellomledere fra somatiske klinikker i Nordlandssykehuset har tatt stilling til MapSaF og deretter gjennomgått et semistrukturert intervju med bruk av intervjuguiden basert på Demmings kvalitetssirkel Resultat Gjennomgående fant vi en proaktiv holdning til pasientsikkerhetskultur hos mellomledere, og den sentrale ledelsen har lyktes langt på veg med å endre disse holdninger ned å organisasjonen. Likevel finner vi noen forskjeller mellom profesjoner med hensyn til bruk av prosedyreverktøy, samt en slitasje i organisasjonen. Slitasjen var et resultat av mange endringsprosjekt samtidig. Konklusjon Etter ”kirurgiskandalen” i 2010 har ledelsen ved Nordlandssykehuset HF i stor grad lyktes med å implementere positive holdninger til pasientsikkerhet ned i organisasjonen. Undersøkelsen bekreftet ikke våre primære antagelser. MaPSaF kan være et nyttig instrument for å skape refleksjon i organisasjonen rundt innholdet i pasientsikkerhetskultur.