Forandring fryder? : en studie om endringsprosessen i et helseforetak - Nilsen, Jørgen; Grongstad, Line Strømhaug (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i helseledelse (EMBA) - Universitetet i Nordland, 2012 Temaet for denne oppgaven er endringsledelse og implementering av vedtak. Studien analyserer vanskeligheten med å gjennomføre strukturelle endringer vedtatt i styrene i Helse Nord og Helse Finnmark. Vi har basert oppgaven på en casestudie av vedtakene i de nevnte styrene og erfaringer fra sentrale aktører i lederposisjoner i Helse Finnmark. Målet med oppgaven er å belyse årsakssammenhenger hvorfor endring av ortopeditilbudet i Helse Finnmark har vært så vanskelig. Vi forsker på perioden 2003 til 2012. Hovedfunnet kan oppsummeres på følgende vis: Det vises en form for dekobling mellom flere elementer i styringssløyfa. Dette kan tolkes som om endringsprosessene er for svake, og at ledere i for liten grad synliggjør et behov for endring i organisasjonen. Hovedfunnet er sterkt påvirket av:  Store utfordringer i prinsipal- agentrelasjonen der målene er ulik for de impliserte aktørene. Informasjonsasymmetri mellom partene er klart til stede, og informantene gjengir at dette kan misbrukes for egen vinnings skyld.  Helse Finnmark er en profesjonsorganisasjon der mål- og atferdsstyring synes vanskelig å gjennomføre. Informantene gir uttrykk for at faggruppenes motstand har gjort implementeringen av vedtaket utfordrende.  Kultur, tradisjon og en “vi har prøvd det før”- tankegang gjør samarbeid, ledelse og kommunikasjon til en utfordring.  Vedtakene er vagt og uklart formulert, og informantene hevder dette gir rom for tolkning, og åpner for spill mellom prinsipaler og agenter. I tillegg synes det som om at de som skal implementere vedtaket er de som har vist sterkest motstand.