Lost in translation? : Nordic-Russian cooperation on renewable energy : experiences and perspectives - Madsen, Nina Kristine (Høgskolen i Bodø, 2008)
Mastergradsoppgave i Energy management - Høgskolen i Bodø, 2008 Formålet med følgende oppgave er å belyse muligheter og utfordringer for Nordiskrussisk samarbeid innen fornybar energi. Dette blir gjort ved å studere erfaringer fra ti nordiske aktører, lokalisert i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Russland. Respondentene er alle involvert i ulike typer samarbeid innen fornybar energi mot Russland, og er representert av bedrifter, myndigheter, en miljøorganisasjon, et universitet, samt en Nordisk finansinstitusjon. Studien fokuserer på idé, prosess og former ved samarbeid og er fundert på litteratur vedrørende fornybar energi og bedriftsøkonomisk samarbeidslitteratur. I tillegg fokuseres det på muligheter og utfordringer innen dette området i sammenheng med Czarniawska og Joerges modell (1995) “travel of ideas” som er hentet fra institusjonaliserings teori. Hovedfunnene fra denne studien indikerer at mulighetene hovedsaklig knyttes til det enorme, russiske potensialet for fornybar energi, spesielt innenfor vannkraft, vind og bioenergi. Ideen om Nordisk-russisk samarbeid innen fornybar energi ser ut til å være anerkjent og dermed institusjonalisert blant respondentene, hvilket kan representere gode muligheter for videre utvikling av Nordisk-russisk samarbeid. På tross av de mange mulighetene som påpekes, opplever respondentene i denne studien betydelige utfordringer knyttet til Nordisk-russisk samarbeid innen fornybar energi. Disse er i hovedsak knyttet til kulturelle forskjeller, korrupsjon og byråkrati. De opplevde barrierene ser ut til å hindre ideen om Nordisk-russisk samarbeid innen fornybar energi i å materialisere seg i form av konkrete handlinger og bedriftsresultat.