Innsidehandel på Oslo Børs : en studie om muligheten til å oppnå unormal avkastning ved å følge rapporterte innsidehandler - Husøy, Per Kristian; Jentoft, Nils Ole (Universitetet i Nordland, 2013)
Masteroppgave i bedriftsøkonomi - Universitetet i Nordland, 2013 Formålet med denne masteroppgaven er å undersøke om innsidere på Oslo Børs oppnår en kortsiktig unormal avkastning, og om utsidere kan ta del i avkastningen ved å følge handlene deres. Med unormal avkastning mener vi avkastningen som oppstår utover selskapets forventede avkastning. For å undersøke dette har vi benyttet oss av et event-studie, der eventene vi undersøker er innsidehandler. I et event-studie har vi muligheten til å undersøke effekten en event har på aksjekurser ved at alle eventenes handelsdag, t, blir satt til 0. Deretter kan vi regne den unormale avkastningen i dagene i for- og etterkant av at innsidehandlene publiseres (t = -2, -1, 0, 1, 2). Når vi legger sammen disse får vi eventens kumulative unormale avkastning, som sier hvor mye selve eventen har å si for et selskaps kursutvikling. «Oppnår innsidere en signifikant kortsiktig unormal avkastning på Oslo Børs, og har utsidere mulighet til å oppnå det samme ved å følge innsidernes investeringer?» For å undersøke vår problemstilling startet vi med 4445 innsidehandler, men endte til slutt opp med 1376 handler etter at vi benyttet oss av våre seleksjonskriterier. Kriteriene vi benyttet oss av er knyttet til handelsstørrelse, kun rene kjøp og salg (ingen opsjoner- og terminkontrakter) og likviditetskrav til selskapene. Kriteriene våre gjør at resultatene våre kun er gjeldende for handler med verdi over 50 000 kr, i de likvide selskapene listet på Oslo Børs. Etter dette kategoriserte vi handlene etter roller, sektor, ordrestørrelse, innsidernes beholdningsendring og om de var storaksjonærer eller ikke. Begrunnelsen for disse grupperingene er at det er innen disse kategoriene vi antar at markedet reagerer forskjellig ut ifra, og at de ulike kategoriene derfor oppnår forskjellig unormal avkastning. En sentral teori som går igjen i oppgaven vår er teorien om markedseffisiens. Hvor effisient markedene er, og hvordan markedene reagerer på ny offentlig informasjon er avgjørende for ...