Viktige forhold for å oppnå gode eksportresultater : en studie av eksportører fra Nordland - Arntzen, Janne (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i bedriftsøkonomi - Universitetet i Nordland, 2012 I denne oppgaven har jeg tatt for meg faktorer som påvirker bedrifters eksportresultater. Det eksisterer et mangfold av artikler som tar for seg ulike kriterier som påvirker bedrifters eksportresultater. En sentral del av arbeidet med denne oppgaven har vært å snevre inn mangfoldet i litteraturen med det mål for øye å sitte igjen med de mest sentrale faktorene som antas å ha stor innflytelse på eksportresultatet. Imidlertid har den største andelen av litteraturen fokusert på store bedrifter, når 99,5 prosent av bedriftsmassen i Norge er bedrifter av liten eller mellomstor størrelse. Det vil derfor være formålstjenlig for næringslivet å få mer kunnskap om hva som er de sentrale faktorer, som kan bidra til å styrke små og mellomstore bedrifters eksportresultat og overlevelsesevne på en internasjonal og konkurranseutsatt arena. Nordland er relativt sett en av de mest internasjonale regionene i Norge og utgjør 56 prosent av næringslivet i Nord-Norge. Uro etter finanskrisen og svingende konjunkturer av nedadgående kurve for store deler av eksporten gjør Nordland sårbart. Marin og maritim sektor er to store bidragsytere til omsetningen i Nordland, og det vil derfor være formålstjenlig å undersøke hvilke forhold som kan styrke eksportørene innenfor disse bransjene slik at man i største mulig grad kan motarbeide den negative trenden Nordland nå opplever. Med grunnlag i overstående har jeg arbeidet ut i fra følgende problemstilling: Hvilke faktorer mener små og mellomstore eksportører fra Nordland, innenfor marin og maritim sektor, er av størst betydning for at man skal oppnå gode resultater fra sin eksportvirksomhet? For å kunne svare på problemstillingen har jeg intervjuet fire personer. Informantene ble valgt med grunnlag i at de har tilknytning til gode små og mellomstore eksportbedrifter, innenfor marin og maritim bransje i Nordland. Arbeidet med å identifisere viktige faktorer som, innenfor litteraturen fremheves som å ha betydning for bedrifter ...