Utfordringer ved vern av natur i Norge, eksemplifisert ved Rohkunborri : bidrar nasjonalparker til bærekraftig utvikling? - Sivertsen, Renate (Universitetet i Nordland, 2012)
Masteroppgave i bedriftsøkonomi - Universitetet i Nordland, 2012 Masteroppgaven skal belyse utfordringer ved vern av natur i Norge Rohkunborri. Bidrar nasjonalparker til bærekraftig utvikling? Hovedmål er å kartlegge med hvile hensyn turister og næringsaktører bruker produktet vernet natur. Jeg har i tillegg tre forskningsspørsmål som jeg ønsker å besvare. 1. Hva er bærekraftig utvikling? 2. Hva er «produktet» nasjonalpark, og hvem er turisten av «produktet» nasjonalpark? 3. I hvilken grad er det miljøorientert næringsliv i nasjonalparken og randsone området? For å svare på min forskning har jeg tatt utgangspunkt i teoretiske rammeverk fra økologisk økonomi, økonomi, miljøledelse og markedsføring. Den første teoridelen 2.1 svarer på mitt første forskningsspørsmål. Hva er bærekraftig utvikling? Metoden som er benyttet er litteraturstudie og intervju. De empiriske data er hentet fra 15 intervjusubjekter som ble intervjuet inne i Rohkunborri nasjonalpark og randsonen. Jeg har intervjuet 3 bedrifter som har næringsvirksomhet inne i Rohkunborri og randsonene. I analyse bruker jeg det teoretiske rammeverket opp mot de empiriske funnene. Jeg tolker hva produktet er, hvem er turisten og hvor miljøorientert er bedriftene. Produktet er det turisten kan se og føle på, er et unikt landområde. 2/3 turister vil ha aktive naturopplevelser. De ønsker å oppleve Rohkunborri nasjonalpark og randsonen på grunn av den vakre naturen og muligheten til aktivitet i naturen. 1/3 turister ønsket å oppleve Rohkunborri for å få ro og oppladning. Det er viktig for dem å se den visuelle naturen og oppleve stillheten. Turisten i Rohkunborri nasjonalpark er den ansvarlige turist som er opptatt av økologisk bærekraft, kulturell bærekraft og økonomisk bærekraft. De tre bedriftene jeg har intervjuet viser stor variasjon i sin miljøledelse. En bedrift befinner seg på det konstruktive stadiet og jobber bevist med sin miljøledelse. To bedrifter befinner seg på det reseptive stadiet. Hvor en ønsker en mer miljøorientert en profil og styringsverktøy. ...