Er Skanska Norge AS verdigrunnlag og etiske retningslinjer ("Code of conduct") en operasjonalisering av CSR, og er dette i samsvar med hvordan de ansatte handler? : en casestudie av Skanska Norge AS - Pettersen, Kirsti Helene Rødfjell (Høgskolen i Bodø, 2007)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2007 Hvilken rolle bedriften spiller i samfunnet, blir stadig omtalt og diskutert i media, og da spesielt med tanke på hvilket ansvar bedriften har ovenfor sine interessenter og samfunnet den driver sin virksomhet i. Næringslivet bidrar til mye positivt til samfunnet og omgivelsene, men samtidig er de også årsak til en stor del av de negative belastningene på både miljø og samfunn. Det knytter seg en rekke utfordringer til bedriftens rolle i dagens samfunn med tanke på en samfunnsansvarlig drift. Bedriftens samfunnsansvar handler om å ivareta og om å gjøre det beste for fellesskapet. Mange bedrifter har utarbeidet retningslinjer og visjoner for hvordan de skal leve opp til dette målet, men det er ikke dermed sagt at det er tilfellet når det kommer til praktisk handling. Min Masteroppgave er en casestudie av Skanska Norge AS. Skanska Norge AS har utarbeidet et verdigrunnlag og etiske retningslinjer (”Code of Conduct”). Jeg ønsket å undersøke om dette var i samsvar med CSR (Corporate Social Responcibility), og om det var å gjenfinne i den praktiske handlingen til de ansatte i bedriften. På grunnlag av dette har jeg utarbeidet følgende problemstilling: Er Skanska Norge As verdigrunnlag og etiske retningslinjer (”Code of Conduct”) en operasjonalisering av CSR, og er dette i samsvar med hvordan de ansatte handler? Mitt teoretiske rammeverk innbefattet Elkintons (1994) Tredelte Bunnlinje som innebærer at en bedrift har forpliktelser som går ut over det rent økonomiske. Den Tredelte Bunnlinjen søker å illustrere at bedriftens overordnede mål bør være tredelt (økonomi, miljø, sosial/kulturell), og likestilt, og den uttrykker hvilke ansvarsområder bedriften må dekke dersom den skal kunne kalles samfunnsansvarlig. Skanska har gjennom sine etiske retningslinjer (”Code of Conduct”) laget seg målsetninger for hvordan de skal være bevisst sitt ansvar, og hvilke krav de setter til seg selv når det gjelder deres aktivitet, det samfunn de lever i og deres ansatte. Den ...