Har vi kreativ destruksjon i norsk næringsliv? : en studie av dynamikk i tre store sektorer - Skårerhøgda, Martin (Høgskolen i Bodø, 2007)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2007 Avhandlingen benytter en kvantitativ tilnærming for å undersøke om vi har kreativ destruksjon blant aksjeselskaper i norsk næringsliv. Fenomenet kjennetegnes ved radikale endringer i den økonomiske strukturen i næringslivets ulike sektorer. Denne prosessen skjer raskt i dagens turbulente markeder og kjennetegnes av stor konkurranse, hurtige svingninger i etterspørselstrukturen og en uforutsigbar og disruptiv teknologi som bedriftene kan ha problemer med å forholde seg til. Fenomenet har stor innvirkning på de ulike bransjene, bedriftene og også enkeltindivider. Samtidig påvirker de ulike aktørene på sin side fenomenet innenfra. Gjennomgangen av det teoretiske rammeverket rundt kreativ destruksjon avdekker både interne og eksterne faktorer med betydning for prosessen. Bedriftenes valg av strategi, særlig blant de store og tunge markedslederne, viser seg å ha stor innflytelse. Kreativ destruksjon skapes eksternt gjennom radikale innovasjoner, ofte fra små teknologi- eller markedsdrevne selskaper. Prosessen fører til både en inkrementell og en radikal utskiftning av bedrifter i de ulike bransjene. Omløpshastigheten på denne utskiftningen blir høy dersom den preges av mange nyetableringer og nedleggelser samtidig. Hele prosessen kan da karakteriseres som kreativ destruksjon. Analysen av norsk næringsliv fordelt på tre sektorer gjennom en seksårsperiode, avslører en klar mangel på kreativ destruksjon. Dette er negativt for hele det entreprenørielle klimaet i landet. Ingen av sektorene har høy destruksjonsandel fra både nyetableringer og nedleggelser samtidig. I tillegg viser det seg at flere sektorer preges av lav total destruksjon, det vil si at bedriftenes og bransjenes rammevilkår er for stabile og sikre. Dynamikken som finnes i næringslivet i Norge skapes i stor grad av nedleggelser, det vil si døende bedrifter. Gjennom teorigjennomgangen i oppgaven kommer det frem at de høyteknologiske og de kompetansebaserte bedriftene har størst forutsetninger for ...