Eierskiftets realitet : en studie av hva som påvirker eierskifteprosessen - Kanstad, Bodil; Knudsen, Anette Marlen (Høgskolen i Bodø, 2010)
Masteroppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2010 Norge står overfor en utskiftning av bedriftseiere. Årsaken til dette er den kommende eldrebølgen. Om lag 120 000 små og mellomstore bedrifter vil i løpet av de neste ti årene måtte foreta et eierskifte for å kunne sikre videre drift av virksomheten. I Norge er eierskifte fortsatt en anonym del av bedriftens liv og det mangler en kultur for eierskifte. Bedriftene representerer store verdier, og gir store bidrag til velstandsutviklingen i Norge. Dessverre blir mange bedrifter lagt ned i stedet for at nye eiere kommer til. Årsakene er mange og sammensatte. Eierskifteprosessen kan være komplisert, og den innebærer en risiko. Mislykkede eierskifter kan innbære både tap av arbeidsplasser, kompetanse og fremtidige vekstmuligheter. I tillegg vil det gi konsekvenser for næringsutvikling og den lokale økonomien. Samfunnet taper arbeidsplasser og inntekten reduseres. Mange SMB er lokalisert i distrikts-Norge, og vellykkede eierskifter blir dermed ennå viktigere. Dersom bedriftseiere ikke er godt nok forberedt på eierskifteprosessen vil store verdier gå tapt som følger av det. Eierskifter er et resultat av endringer i demografiske forhold og strukturelle forhold i økonomien. Et eierskifte betyr at en vesentlig andel av eierskapet blir overført til en eller flere personer, som da tar over ledelsen og sikrer videre drift av virksomheten. Grunnen til at eierskiftet skjer kan komme av ulike årsaker. Ofte skjer eierskifte som en følge av at eierne blir eldre og derfor overfører eierskapet til yngre i familien, bedriftsledelsen, ansatte eller eksterne investorer. Allerede i 1994 kom Europakommisjonen ut med en anbefaling til medlemslandene om å øke fokus på eierskifte. Ennå har ikke Norge tatt tak i problemet. Her er eierskifte fortsatt en anonym del av bedriftens liv og vi mangler kultur for eierskifter. Formålet med denne rapporten er å øke kunnskapen og oppmerksomhet rundt temaet eierskifte. Dette ved å søke svar på hvilke utfordringer som oppstår i en ...