Utfordringer og muligheter for innovasjonsselskapene i Nordland : krav og forventninger mellom innovasjonsselskapene og det offentlige virkemiddelapparatet - Andersen, Marlén; Nilsen, Kay Jørgen (Høgskolen i Bodø, 2007)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2007 Nordland er et stort fylke med enda større muligheter. For at Nordland skal utnytte de mulighetene som ligger i fylket, må det skapes et solid grunnlag for utvikling av nye konkurransedyktige virksomheter. Det siste tiårets etablering av innovasjonsselskaper i Nordland er et virkemiddel for å nå dette målet. Innovasjonsselskapene er forskningsparker, kunnskapsparker, næringshager og inkubatorer. Selskapene skal i samspill med næringslivet, FoU-institusjoner og det offentlige virkemiddelapparatet stimulere og legge til rette for nyskaping og vekst i næringslivet i de ulike regionene. Tidligere studier har indikert at kommunikasjonen mellom det offentlige virkemiddelapparatet og innovasjonsselskapene i Nordland ikke er optimal i dag. Denne oppgaven ønsker derfor å gi svar på: ”I hvilken grad har innovasjonsselskapene og det offentlige virkemiddelapparatet i Nordland ulike krav og forventninger til hverandre?” Problemstillingen belyses gjennom å studere innovasjonsselskapene ut fra fire ulike områder; målsetning og strategi, økonomiske drift, samarbeid og nettverk, og utviklingsaktivitet. Undersøkelsen bygger på kvalitativ metode med casestudier gjennom dybdeintervjuer. Alle ti innovasjonsselskapene i Nordland samt representanter fra SIVA og Nordland fylkeskommune er intervjuet. De viktigste funnene i oppgaven er at det i liten grad er samsvar mellom hvilke krav og forventninger innovasjonsselskapene og det offentlige virkemiddelapparatet har til hverandre. Undersøkelsen viser imidlertid at det arbeides godt i de fleste innovasjonsselskapene, og at flere av selskapene er sentrale aktører i den lokale næringsutviklingen. De fleste selskapene er fornøyde med samarbeidet de har med det offentlige virkemiddelapparatet. Det er imidlertid stort forbedringspotensial på flere områder. SIVA og Nordland fylkeskommune kommuniserer i liten grad sammen når det gjelder den regionale helheten i innovasjonssystemet. Videre mener flere av selskapene at deres rolle og ...