Vertikal koordinasjon mellom oppdretter og foredler innen distribusjonskjeden for laks - Matthiasson, Kristian Brandser (Høgskolen i Bodø, 2009)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 ne oppgaven fokuserer på vertikal koordinasjon mellom oppdretter og foredler innen distribusjonskjeden for laks. Det er begrenset med litteratur som spesifikt ser kun på forholdet mellom oppdretter og foredler. Tidligere forskning og litteratur har gjerne sett hele verdikjeden samlet. Formålet med oppgaven er å bringe til rette en forståelse for hvilke faktorer som er særlig avgjørende for hvorfor aktørene velger å koordinere/ikke koordinere sine interesser. Oppgavens problemstilling er motiver for og barrierer mot vertikal koordinasjon mellom oppdretter og foredler innen distribusjonskjeden for laks. Oppgavens problemstilling er løst gjennom en empirisk undersøkelse der tre aktører er intervjuet. I tillegg er en informant benyttet som har gitt direkte tilbakemeldinger i forhold til eldre tidligere forskning som er benyttet i oppgaven. Deltakerne i oppgaven er en stor nordnorsk oppdretter, en stor nordnorsk foredler og en eksportør. I oppgavens kapittel 2 er litteratur og relevant tidligere forskning presentert. Særlig del kapittelet om barrierer mot vertikal koordinasjon bød på utfordringer da tidligere litteratur på dette området er svært begrenset. I kapittel 2 har jeg fokusert på motiver for vertikal koordinasjon og integrasjon da mange av driverne for koordinasjon er de samme for integrasjon. Da vertikal koordinasjon mellom oppdretter og foredler ofte er basert på kontrakter med avtale om bestemt kvantum, kvalitet og pris er kontrakter utfyllende behandlet og presentert. Videre er det i litteraturkapittelet behandlet temaer som supermarkedskjedenes økende makt og krav, risiko, nettverk og markedsorientering. Resultatene i oppgaven er oppnådd ved hjelp av kvalitative metoder. I metodekapittelet er det særlig fokusert på datainnsamling og hvordan jeg utførte min datainnsamling. Dessverre måtte to av mine opprinnelige deltakere trekke seg fra oppgaven, noe som gjorde at jeg totalt havnet på tre intervjubedrifter. Da antallet intervjuer er relativt ...