Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia

Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som b...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Edvardsen, Karina
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Høgskolen i Bodø 2009
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/140586
id ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/140586
record_format openpolar
institution Open Polar
collection Open archive Nord universitet
op_collection_id ftnorduniv
language Norwegian Bokmål
topic bedriftsøkonomi
internasjonalisering
international business
marketing
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
spellingShingle bedriftsøkonomi
internasjonalisering
international business
marketing
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
Edvardsen, Karina
Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
topic_facet bedriftsøkonomi
internasjonalisering
international business
marketing
VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213
description Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som blir produsert utendørs og som er avhengige av spesielle værforhold for å oppnå god kvalitet. I slike næringer påvirker været tilgang på råvarer, variasjon i produsert mengde og sluttproduktet. Dette medfører at det vanskelig for produsentene å beregne optimal mengde som skal produseres ettersom prisen er ukjent under produksjonsprosessen. Denne undersøkelsen viser hva som påvirker prisen og hvordan man kan predikere prisen på produktet. For å undersøke dette valgte jeg ut tørrfisknæringen som eksempel. Denne næringen er godt egnet til å undersøke dette problemet ettersom den er spesielt utsatt for vær i forbindelse med produksjonen. Tørrfisken blir naturlig tørket på trehjeller av sol og vind og er avhengig av stabilt vær for å kunne oppnå god kvalitet. Produksjonsformen er risikobetont siden produksjonstiden gir stor kapitalbinding samtidig som prisen er ukjent i produksjonsfasen. Størsteparten av det som produseres av tørrfisk i Norge eksporteres til Italia, og eksport til Italia er dermed hovedfokuset i oppgaven. Undersøkelsen viser prisutviklingen i tørrfisknæringen fra 1978 til 2008. Problemstillingen er som følger: ”Hva påvirker eksportprisen på tørrfisk?” For å løse denne problemstillingen er det brukt seks variabler for å forklare eksportprisen på tørrfisk. Disse er: fangstkvantum, kvantum hengt, råvarepris, pris på alternativ anvendelse av råvare, valutakurs og samarbeid. Informasjon om disse er hentet fra Eksportutvalget For Fisk, Råfisklaget, Norges Bank, Fiskeridirektoratet og en tidligere masteroppgave ved Handelshøgskolen i Bodø. Videre er det brukt en kvantitativ metode med korrelasjons- og regresjonsanalyse som analyseteknikker. Resultatet fra analysen viste at fangstkvantum, råvarepris og valutakurs har en statistisk signifikant påvirkning på prisen. Sammenhengen mellom disse tre variablene og tørrfiskprisen viste at når fangstkvantum øker vil tørrfiskprisen reduseres. Øker råvareprisen vil også tørrfiskprisen øke. Når den norske kronen styrker seg i forhold til den italienske liren vil tørrfiskprisen øke. De to variablene kvantum hengt og pris på alternativ anvendelse av råvare har ikke statistisk signifikant effekt på tørrfiskprisen. Korrelasjonsanalysen viste derimot at det eksisterer noe samvariasjon mellom disse to variablene og tørrfiskprisen. Sammenhengen mellom disse to og tørrfiskprisen viste at når kvantum hengt øker vil tørrfiskprisen reduseres og når pris på alternativ anvendelse av råvare øker vil tørrfiskprisen reduseres. Når det gjelder variabelen samarbeid er denne ikke tatt med i regresjonsanalysen ettersom det er det for dårlig grunnlag for å vurdere om den påvirker tørrfiskprisen. Det har vært for få samarbeider i næringen til at det kan slå ut på tørrfiskprisen. Regresjonsanalysen viser at predikasjon av tørrfiskprisen kan gjøres slik: Predikert tørrfiskpris (2008 kr) = 76,762 + (-0,001*fangstkvantum) + (-0,000024*kvantum hengt) + (2,947*råvarepris) + (-0,230*pris på alternativ anvendelse av råvare) + (128,420*valutakurs) Denne modellen gjør det mulig å kunne forutsi fremtidige priser for tørrfisk ved å sette inn verdier for variablene. Dette gjør at produsentene får en tidlig oversikt over hvilken pris de kan få for produktet og kan dermed tilpasse produksjonen slik at de oppnår optimal produksjon og maksimering av fortjeneste.
format Master Thesis
author Edvardsen, Karina
author_facet Edvardsen, Karina
author_sort Edvardsen, Karina
title Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
title_short Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
title_full Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
title_fullStr Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
title_full_unstemmed Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia
title_sort tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til italia
publisher Høgskolen i Bodø
publishDate 2009
url http://hdl.handle.net/11250/140586
long_lat ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280)
ENVELOPE(-60.883,-60.883,-66.033,-66.033)
geographic Bodø
Verdier
geographic_facet Bodø
Verdier
genre Bodø
genre_facet Bodø
op_relation http://hdl.handle.net/11250/140586
_version_ 1766379798624468992
spelling ftnorduniv:oai:nordopen.nord.no:11250/140586 2023-05-15T15:45:25+02:00 Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia Edvardsen, Karina 2009 496542 bytes application/pdf http://hdl.handle.net/11250/140586 nob nob Høgskolen i Bodø http://hdl.handle.net/11250/140586 bedriftsøkonomi internasjonalisering international business marketing VDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213 Master thesis 2009 ftnorduniv 2021-07-13T18:12:12Z Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som blir produsert utendørs og som er avhengige av spesielle værforhold for å oppnå god kvalitet. I slike næringer påvirker været tilgang på råvarer, variasjon i produsert mengde og sluttproduktet. Dette medfører at det vanskelig for produsentene å beregne optimal mengde som skal produseres ettersom prisen er ukjent under produksjonsprosessen. Denne undersøkelsen viser hva som påvirker prisen og hvordan man kan predikere prisen på produktet. For å undersøke dette valgte jeg ut tørrfisknæringen som eksempel. Denne næringen er godt egnet til å undersøke dette problemet ettersom den er spesielt utsatt for vær i forbindelse med produksjonen. Tørrfisken blir naturlig tørket på trehjeller av sol og vind og er avhengig av stabilt vær for å kunne oppnå god kvalitet. Produksjonsformen er risikobetont siden produksjonstiden gir stor kapitalbinding samtidig som prisen er ukjent i produksjonsfasen. Størsteparten av det som produseres av tørrfisk i Norge eksporteres til Italia, og eksport til Italia er dermed hovedfokuset i oppgaven. Undersøkelsen viser prisutviklingen i tørrfisknæringen fra 1978 til 2008. Problemstillingen er som følger: ”Hva påvirker eksportprisen på tørrfisk?” For å løse denne problemstillingen er det brukt seks variabler for å forklare eksportprisen på tørrfisk. Disse er: fangstkvantum, kvantum hengt, råvarepris, pris på alternativ anvendelse av råvare, valutakurs og samarbeid. Informasjon om disse er hentet fra Eksportutvalget For Fisk, Råfisklaget, Norges Bank, Fiskeridirektoratet og en tidligere masteroppgave ved Handelshøgskolen i Bodø. Videre er det brukt en kvantitativ metode med korrelasjons- og regresjonsanalyse som analyseteknikker. Resultatet fra analysen viste at fangstkvantum, råvarepris og valutakurs har en statistisk signifikant påvirkning på prisen. Sammenhengen mellom disse tre variablene og tørrfiskprisen viste at når fangstkvantum øker vil tørrfiskprisen reduseres. Øker råvareprisen vil også tørrfiskprisen øke. Når den norske kronen styrker seg i forhold til den italienske liren vil tørrfiskprisen øke. De to variablene kvantum hengt og pris på alternativ anvendelse av råvare har ikke statistisk signifikant effekt på tørrfiskprisen. Korrelasjonsanalysen viste derimot at det eksisterer noe samvariasjon mellom disse to variablene og tørrfiskprisen. Sammenhengen mellom disse to og tørrfiskprisen viste at når kvantum hengt øker vil tørrfiskprisen reduseres og når pris på alternativ anvendelse av råvare øker vil tørrfiskprisen reduseres. Når det gjelder variabelen samarbeid er denne ikke tatt med i regresjonsanalysen ettersom det er det for dårlig grunnlag for å vurdere om den påvirker tørrfiskprisen. Det har vært for få samarbeider i næringen til at det kan slå ut på tørrfiskprisen. Regresjonsanalysen viser at predikasjon av tørrfiskprisen kan gjøres slik: Predikert tørrfiskpris (2008 kr) = 76,762 + (-0,001*fangstkvantum) + (-0,000024*kvantum hengt) + (2,947*råvarepris) + (-0,230*pris på alternativ anvendelse av råvare) + (128,420*valutakurs) Denne modellen gjør det mulig å kunne forutsi fremtidige priser for tørrfisk ved å sette inn verdier for variablene. Dette gjør at produsentene får en tidlig oversikt over hvilken pris de kan få for produktet og kan dermed tilpasse produksjonen slik at de oppnår optimal produksjon og maksimering av fortjeneste. Master Thesis Bodø Open archive Nord universitet Bodø ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) Verdier ENVELOPE(-60.883,-60.883,-66.033,-66.033)