Tørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italia

Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som b...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Edvardsen, Karina
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: Høgskolen i Bodø 2009
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/140586
Description
Summary:Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009 I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som blir produsert utendørs og som er avhengige av spesielle værforhold for å oppnå god kvalitet. I slike næringer påvirker været tilgang på råvarer, variasjon i produsert mengde og sluttproduktet. Dette medfører at det vanskelig for produsentene å beregne optimal mengde som skal produseres ettersom prisen er ukjent under produksjonsprosessen. Denne undersøkelsen viser hva som påvirker prisen og hvordan man kan predikere prisen på produktet. For å undersøke dette valgte jeg ut tørrfisknæringen som eksempel. Denne næringen er godt egnet til å undersøke dette problemet ettersom den er spesielt utsatt for vær i forbindelse med produksjonen. Tørrfisken blir naturlig tørket på trehjeller av sol og vind og er avhengig av stabilt vær for å kunne oppnå god kvalitet. Produksjonsformen er risikobetont siden produksjonstiden gir stor kapitalbinding samtidig som prisen er ukjent i produksjonsfasen. Størsteparten av det som produseres av tørrfisk i Norge eksporteres til Italia, og eksport til Italia er dermed hovedfokuset i oppgaven. Undersøkelsen viser prisutviklingen i tørrfisknæringen fra 1978 til 2008. Problemstillingen er som følger: ”Hva påvirker eksportprisen på tørrfisk?” For å løse denne problemstillingen er det brukt seks variabler for å forklare eksportprisen på tørrfisk. Disse er: fangstkvantum, kvantum hengt, råvarepris, pris på alternativ anvendelse av råvare, valutakurs og samarbeid. Informasjon om disse er hentet fra Eksportutvalget For Fisk, Råfisklaget, Norges Bank, Fiskeridirektoratet og en tidligere masteroppgave ved Handelshøgskolen i Bodø. Videre er det brukt en kvantitativ metode med korrelasjons- og regresjonsanalyse som analyseteknikker. Resultatet fra analysen viste at fangstkvantum, råvarepris og valutakurs ...