Avkastning og risikomåling i Private Equity-fond - Nygård, Kristian; Normann, Marianne (Høgskolen i Bodø, 2008)
Mastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2008 En deregulerende lovgivning i Storbritannia i 1971, som gjorde det mulig for banker å investere innen Private Equity, skulle være med på markere dette markedets inntog i Europa. Private Equity hadde på dette tidspunktet allerede eksistert i USA siden midten av 1940-tallet, men også her skulle endringer i lovgivningen på 1970-tallet føre til økt interesse for investeringer innen Private Equity. Denne interessen ble større i løpet av 1980-tallet i Europa, og markerte til nå sitt høydepunkt i 2006. I dag kjennetegnes markedet av store transaksjoner og påståtte store gevinster som lokker investorer til å kommitere kapital. Avkastningen og risikoprofilen til Private Equity er mye omdiskutert, der mange empiriske studier både taler for og i mot meravkastning. Det er derfor interessant å undersøke dette markedet litt nærmere og prøve å forklare noen av kjennetegnene innenfor Private Equity. Vi ønsket derfor å undersøke om investors antagelser og ønsker om meravkastning er berettiget ved å ta for oss Private Equity-markedet innen Europa. Vi ønsket å finne ut om det virkelig var en meravkastning innen Private Equity i Europa, samt hvilken risiko som ligger i en slik investering. Investeringer innen Private Equity er ofte illikvide, på grunn av sin lange tidshorisont og mangel på annenhåndsmarked, og er derfor forbeholdt finansielt sterke investorer. Dette utelukker ikke private investorer, men begrenser antallet betraktelig. De største investorene er per i dag pensjonsfond, fond i fond, banker og forsikringsselskap. Dette er aktører som er i stand til og kommitere betydelige mengder kapital, og som ikke har en kort tidshorisont på sine investeringer. Det kan nevnes at det i 2006 ble kommitert €122 milliarder innen Europa, der pensjonsfond alene stod for 27,1 % av kapitalen. Vi vil i denne rapporten ta utgangspunkt i kapitalverdimodellen, for å måle og forklare avkastningen og risikoen som ligger i Private Equity, men vi vil også komme inn på andre modeller. ...